Overlay
Šumsko kupanje

Drevna praksa blagotvorna za um i tijelo: donosimo tri jednostavna savjeta koja čine lutanje kroz prirodu još zdravijim i još više opuštajućim

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Shutterstock
6. travnja 2021. - 19:01

Gledajući prolaznike na gradskim ulicama teško je ne zamijetiti kako gotovo svaki od njih u ruci drži mobitel, a na ušima slušalice. Gradsku je buku ugodno prigušiti uz pomoć dobre glazbe, s tim se slažemo (i usput upozoravamo na oprez prilikom prelaženja ulice), no sa žaljenjem konstatiramo da je sve više onih koji se čak i za vrijeme šetnji kroz prirodu ne odvajaju od svojih pametnih uređaja. Možda će ih razuvjeriti novi trend iz Japana. Shinrin-yoku podrazumijeva laganu šetnjupo prirodi, po mogućnosti kroz šumu, u trajanju od najmanje dva sata. Odolite li izazovu gledanja na mobitel, ovakva će vam šetnja omogućiti da doživite svoj okoliš i da provedete kvalitetno vrijeme "ovdje i sada", što bi značilo da ste, u skladu s mindfulness filozofijom, "prisutni u trenutku", svjesni onoga čime se upravo bavite i posvećeni tome, dok misli, brige i svakodnevno pretakanje iz šupljeg u prazno postaju tek pozadinska buka.

Izraz shikan-shouyou znači "ništa osim lutanja", a to je u ovom užurbanom svijetu nešto što rijetko imamo priliku učiniti. Ali je vrlo korisno. Tradicija Shinrin-yokua, koja se još naziva i "upijanjem šumske atmosfere" ili "šumskoim kupanjem",podrazumijeva uranjanje u šumu svim našim osjetilima. Japanske nacionalne šumarske vlasti predložile su još 1982. promoviranje te prakse i promicanje njegovih moći jačanja imuniteta. Danas je to u Japanu službeno priznata metoda prevencije bolesti i dopunjavanja liječenja, a promovira ga i Nacionalni institut za javno zdravstvo Japana. Dosada je utvrđeno kako šetajući šumom udišemo koktel bioaktivnih tvari koje biljke ispuštaju, a jedna od tih skupina su terpeni, koji se emitiraju iz lišća, borovih iglica, stabala i kore nekih stabala. Te plinovite terpene djelomično apsorbiramo i kroz kožu, no djelomično kroz kožu, ali posebno kroz pluća. Terpeni također istječu iz grmlja, bilja i grmlja među podzemlje, zajedno s gljivama, mahovinom i papratima. Emitiraju ih čak i tanki slojevi lišća na šumskom tlu. Dakle, sigurno je reći, ako ste vani i možete vidjeti bilo kakav materijal od drveća, dobivate dozu terpena.

Kako sljedeću šetnju prirodom učiniti još zdravijom za tijelo i um: 1. Usredotočite se na stopala kad dođu u dodir s tlom. Osjetite kako svaki mišić u tijelu djeluje zajedno dok koračate jedan korak, a zatim drugi. Postanite promatrač svojih misli. Priznajte im i dopustite im da krenu dalje dok se uvlačite u ritam hodanja. Primite na znanje: Koji se mišići uključuju dok podižete jedno stopalo od tla kako biste napravili još jedan korak? Koji dio stopala prvo dodirne tlo? Kako se vaše ruke sinkroniziraju s nogama? Kako se osjećate dok hodate? Postoje li bolovi ili bolna područja? Zamislite kako udišete ta područja i zamislite kako bol ublažava. Kako se osjećate emocionalno? Osjećate li se sretno ili vam zabrinute misli idu oko vašeg zauzetog uma? Pogledajte kako tiho možete hodati kako biste primijetili što više detalja oko sebe.

19. travanj 2024 19:10