StoryEditor
Hajduktalijan za kormilom

Stranci na klupi Bijelih: Vucova je smijenio Špaco, Reja je otišao u Lazio, Balakov se odjavio u dva ujutro, a Pušnik je izdržao četiri mjeseca

Piše F.V.
20. siječnja 2021. - 20:45
Ante Čizmić/Cropix

Paolo Tramezzani prvi je strani trener na klupi Hajduka od Joana Carrilla koji je Bijele vodio od prosinca 2016. do studenog 2017., a mi vam donosimo kratki pregled ostalih stranih trenera koji su u proteklih tridesetak godina vodili splitski klub.

Vucov: smijenio ga Špaco

U kolovozu 1987. godine Hajduk je preuzeo bivši bugarski izbornik Ivan Vucov koji je reprezentaciju vodio do osmine finala SP-a u Meksiku godinu ranije (i budući, vodio je reprezentaciju 1982.-1986. i 1989.-1991.). Momčad je vodio od 2. do 30. prvenstvenog kola u svibnju kada ga je nakon domaćeg 1:2 poraza od Budućnosti Stanka Poklepovića naslijedio Pero Nadoveza. Iako je na proljeće bilo i vrlo dobrih partija, sezonu je Hajduk okončao na tek 13. mjestu. Vucov je preminuo 2019. godine.

Reja: nema stranca do Talijanca

Od stranih trenera u novijoj eri Edoardo Reja ostavio je najbolji dojam u Hajduku, ali i uvjerljivo nakon boravka u Splitu. Zato su iskusnog talijanskog stručnjaka u nekoliko navrata i zazivali natrag s Poljuda, ali nije se to ostvarilo. U kolovozu 2009. godine je angažiran da spašava nakon katastrofalnog ulaska u sezonu. Pred početak drugog dijela sezone stigla je ponuda Lazija koja se ne odbija. Poslije je još jednom vodio Lazio, pa Atalantu, a trenutno je izbornik reprezentacije Albanije.

Balakov: odjavio se u 2.15 ujutro

Krasimira Balakova angažirao je u ljeto 2011. godine tadašnji predsjednik kluba Hrvoje Maleš. Otišao je s Poljuda u ožujku iduće godine nakon 3:0 pobjede u Rijeci na presici sazvanoj u 2.15 ujutro kako bi preuzeo njemački Kaiserslautern, čime je Hajduk ujedno kresao troškove. Bila je to zadnja sezona da je Hajduk bio drugi. Poslije Hajduka bio je i bugarski izbornik, a vodio je i Litex i Etar. Sada vodi novog bugarskog prvoligaša CSKA 1948.

Pušnik: izdržao četiri mjeseca

Marijan Pušnik stigao je u lipnju 2016. u eri predsjednika Ivana Kosa, sa sportskim direktorom Marijom Brancom. Samo četiri mjeseca kasnije uslijedio je rastanak nakon eliminacije od Splita u kupu. Na putu u skupinu EL na penale je ispao od Maccabija iz Tel Aviva. Nakon Hajduka kratko je vodio Olimpiju, a potom duže radio u Rudaru iz Velenja (i kao sportski direktor). Nakon v.d. trenera Marka Loze naslijedio ga je Joan Carrillo. Trenutno je bez trenerskog angažmana.

Carrillo: Rudeš mu došao glave

Španjolac Joan Carrillo je Hajduk vodio od prosinca 2016. do studenoga 2017. godine Pod njegovim vodstvom sezonu 2016/17 Hajduk je završio na trećem mjestu. Na putu ulaska u skupinu EL stao mu je Everton. Razlaz je stigao nakon što domaćeg 2:3 poraza od tada novog prvoligaša Rudeša. Nakon Hajduka radio je u Wisli iz Krakowa, mađarskom Fehervaru. Zadnji dvomjesečni angažman imao je u ciparskom AEK-u iz Larnake. Trenutno je bez angažmana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. veljača 2021 08:25