StoryEditorOCM
ŽupanijaEPPUR SI MOUVE

I ministar Butković i šef HC-a Josip Škorić znaju da se na Plenkovićevo obećanje ne mogu oglušiti: počela procedura za izgradnju drniške obilaznice

Piše Zdravko Pilić
22. ožujka 2024. - 14:32

Eppur si mouve! Ipak se kreće, promrljao je, kažu sebi u bradu Galileo Galilei kad su ga na strašnom sudu inkvizicije primorali da se odrekne svoga učenja, kako se zemlja vrti oko sunca. Tako se i u HDZ-u zna da se sve vrti oko Andreja Plenkovića, pa je bilo jasno kada je premijer i šef stranke spomenuo obilaznicu Drniša i brzu cestu Šibenik–Drniš–Knin kao svoj zadatak koji je dobio u Šibeniku, na proslavi 34. obljetnice HDZ-a u šibenskom kazalištu, da će se stvari vrlo brzo pomaknuti s mrtve točke.

image

Drniš - panorama grada

Niksa Stipanicev/Cropix

I ministar prometa i veza Oleg Butković i šef Hrvatskih cesta Josip Škorić znali su da se o premijera ne mogu oglušiti, osobito sad pred izbore, pa su tako već ovih dana raspisali ‘prethodno savjetovanje sa zainteresiranim ponuditeljima‘, koje prethodi natječaju za raspisivanje radova za 2. i 3. fazu obilaznice oko Drniša. Savjetovanje koje je raspisano 19. ožujka traje do 25. ovog mjeseca, nakon čega slijedi raspisivanje natječaja za ugovaranje radova. Čitava procedura, kažu poznavatelji, trebala bi trajati minimun 20 dana, s obzirom na obim dokumentacije i opseg radova koji se planiraju izvesti. Procijenjena vrijednost radova je 40,2 milijuna eura, no ona će zasigurno biti veća uzimajući u obzir objekte koji se grade u 2. i 3. fazi.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Druga faza obilaznice počinje u Badnju, uključujući tu križanje sa državnom cestom DC 33 u Drnišu, trokrako križanje i spoj na županijsku cestu ŽC 6246, koja prolazi kraj Kaluna. U njoj je i nadvožnjak sv. Ivan raspona 88 metara, vijadukti Badanj dužine 164, 9 metara i Kulundžići od 196,9 metara, kružno križanje sa županijskom cestom ŽC 6055 Drniš-Oklaj te denivelirano križanje sa županijskom cestom ŽC 6246 i nadvožnjak Kamenjača.

Treća faza drniške obilaznice ujedno je i 1 b faza ceste Šibenik-Drniš-Knin, koja se sastoji od njih čak 14, od Tromilje do granice s BiH. Da se ne bi gubili u detaljima i zbunjivači čitatelje, kažimo samo to da je na njoj najznačajniji, a i najskuplji, objekt istočni most preko Čikole raspona čak 220 metara.

21. travanj 2024 14:30