StoryEditorOCM
Govoreći otvorenoGOVOREĆI OTVORENO

Uskrsnuće Joška Odaka - iz mirovine bi se mogao vratiti u Sabor?!

Piše Zdravko Pilić
24. ožujka 2024. - 07:55
Odaka je u politički život vratio vatreni govor na proslavi 34. obljetnice HDZ-a, na kojoj je nastupio slučajnoNikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media

Kažu da je samo jedan u dvije tisuće godina uskrsnuo, ali sad, evo, imamo i drugoga – Joška Odaka. Kojemu bi se moglo dogoditi i to da iz mirovine opet krene na posao. I to gdje, kamo – ponovno u Sabor!

Županijski odbor HDZ-a predložio ga je u Središnjicu stranke kao kandidata na listi u Devetoj izbornoj jedinici u ime zajednice utemeljitelja HDZ-a Šibensko-kninske županije. Između 11 kandidata. Osim onih koje bira ŽO i trojicu koji mogu ići prema ključu, kao kandidati zajednica utemeljitelja, zajednica branitelja i zajednice žena. Odaka je u politički život vratio vatreni govor koji je održao na proslavi 34. obljetnice HDZ-a Šibensko-kninske županije, na kojoj je nastupio slučajno. Ivica Bratić, predsjednik te zajednice u Šibensko-kninskoj županiji, bio je nešto bolestan pa je Odak u zadnji tren uskočio umjesto njega. “The rest iz history!” rekli bi Amerikanci. Iliti po naški: “Ostalo je povijest!”

Vratio duh devedesetih

Odak je u šibenski teatar, u kazališnu atmosferu u kojoj se HDZ-ovci pretvaraju da su europski pučani i demokršćani, vratio dašak devedesetih kad su vatrenim govorima, budnicama “Ustani, bane” i “Zovi, samo zovi” palile i gorjele tribine krcate dvorane na Baldekinu koja je još nosila ime Ive Lole Ribara. Padalo se tada u trans pred vatrenim govorima dr. Šime Đodana, klicalo se “hrvatskoj pušci na hrvatskom ramenu, i hrvatskoj lisnici u hrvatskom džepu”, a govorilo se iz vruće glave, i još vrelijeg srca, improviziralo se. Pa di te odnese! Zabijao se tako, u domoljubnoj ognjici, hrvatski barjak i na vrh Romanije.

Joško Odak nije išao tako daleko – Bože sačuvaj! – ali je, potpuno mimo bilo kakvog dogovora i protokola, ukrao “šou” svim drugim govornicima, bacio u drugi plan Željka Burića, gradonačelnika Šibenika i šefa Županijskog odbora HDZ-a, Paška Rakića, šefa gradskog odbora stranke, ministre Ivana Malenicu i Tomu Medveda. Zasjenio bi vjerojatno i samog premijera Andreja Plenkovića da on nije lukavo iskoristio prigodu da i sam poentira na dvije vrlo efektne teme, koje nitko drugi osim Odaka nije ni spomenuo. Niti je bilo uopće predviđeno da se oko njih gradi ikakva kampanja. A to su: brza cesta Šibenik – Drniš – Knin i nova šibenska bolnica! Koje sada, kad ih je Odak lansirao, a premijer Plenković amenovao, postaju glavne točke i okosnice HDZ-ova (predizbornog) programa u Šibensko-kninskoj županiji.

I ne samo to. Odak je neizravno, ali zato vrlo sugestivno, usporedio Plenkovića s dr. Franjom Tuđmanom, priznajući kako su prije 30 godina bili u krivu kad su kao mladi i nadobudni bili ljuti na prvog hrvatskog predsjednika zbog nekih njegovih poteza koje tada nisu razumjeli.

Uruk-hai s Pantovčaka

Time je Odak implicirao da nisu u pravu ni oni danas u HDZ-u i oko njega koji kritiziraju Plenkija zbog njegove politike prema Ukrajini i Izraelu, BiH ili Bruxellesu. Točno ono što je Plenkiju trebalo! Jer prvi je predsjednik Skupštine općine Drniš, izabran 1990. godine na prvim višestranačkim, demokratskim izborima, tako u Šibeniku imao istu onu ulogu koju je u “Lisinskom” prije neki dan imala obitelj Tuđman, čije je pojavljivanje šef HDZ-a posebno apostrofirao kao potvrdu da je HDZ s njim na čelu i dalje stožerna stranka hrvatske državotvornosti, koja nije – kako to tvrde zli jezici s desnice – skrenula s puta, u “bespuća povijesnih zbiljnosti”.

A to je iznimno bitno jer HDZ-u će na ovim izborima trebati svaki glas s hrvatske desnice, koju će okupljati i vabiti pod svoje krilo plašeći ih povratkom komunista, Jugoslavena i “crvenih kmera” na vlast. Zbog toga je – homogenizacije vlastitih redova – u “Lisinski” bio dobrodošao i Tomislav Karamarko, čija je nazočnost također trebala simbolizirati zbijanje redova i zaboravljanje sitnih međusobnih razlika i razmirica pred “odsudni boj” protiv združenih snaga Mordora – “crvenih Orki” predvođenih “Uruk-haijem” s Pantovčaka. Zato je i Odak iskočio, nenadano, u prvi plan jer je očito da će HDZ-ovci morati mobilizirati sve i sva ako misle još jednom pobijediti na izborima, sačuvati svoju utvrdu u Devetoj izbornoj jedinici i osvojiti u njoj, kao i uvijek, najveći broj mandata. Vremena je malo, svega mjesec dana!

27. travanj 2024 07:40