StoryEditor
SpektarEKSPERT s Oxforda

Kina može postati savršena fašistička diktatura: iza zavjese propagandne predstave o ‘kineskom snu‘ na pozornicu izlaze policija i vojska

Piše PSD.
3. kolovoza 2020. - 22:11
AFP

"Kina u budućnosti može postati savršena fašistička diktatura. Ideja 'kineskog sna', koju promovira Komunistička partija i njezin vođa Xi Jinping, zametak je ultraopasne ideologije jer počiva na retorici nacionalne moći i veličine u kojoj pojedinac prestaje postojati i pretopi se u naciju i njezine imperijalne ciljeve.

Ovakvo razmišljanje, gledano iz europske perspektive, izgleda kao model savršene nacističke diktature, kakva je, na primjer, bila Hitlerova Njemačka."

Ovako je prije nekoliko godina predviđao professor emeritus Stein Riegen, ekspert politike i sociologije sa Sveučilišta u Oxfordu, a ove riječi, koje će komunističkim antifašistima u Hrvatskoj izgledati kao svetogrđe i politički revizionizam, Riegen je potkrijepio detaljnim istraživanjem kineskoga komunističkog sustava, koji smatra grubim, opasnim i totalitarnim jednoumljem.

Naime, Kinezi u zamjenu za obećani gospodarski boljitak manje-više spremno prihvaćaju cenzuru i autocenzuru i službeno propagandno "pranje mozga". Ako se ipak dogodi da ovakva "meka" diktatura zakaže i izbije pobuna, iza zavjese propagandne predstave o "kineskom snu" na pozornicu iziđu policija i vojska, koje silom uguše svaku neposlušnost velikom vođi. Slika i prilika takve politike je trenutna situacija u Hong Kongu.

Pri tome službeno obožavanje velikog vođe ide toliko daleko da Kineska akademija priređuje znanstvene skupove o njegovu liku i djelu, a stvorena je i računalna aplikacija koja mlade uvjerava da im je Xi Jinping jedini pravi putokaz u životu.

Na koncu, ističe Riegen, kineski veliki vođa je, kao i svi totalitarni diktatori iz europske prošlosti – fašistički ili komunistički, svejedno – obdaren apsolutnom vlašću.

On je čelnik Komunističke partije, predsjednik države i zapovjednik vojske, zbog čega, kako sada stoje stvari, brojni konkurenti u kineskom komunističkom vrhu mogu ugroziti njegovu svevlast. Ipak, ni Komunistička partija ni njezin vođa danas nisu toliko jaki koliko na prvi pogled izgleda. Naprotiv.

Poljuljani komunisti

Pandemija koronavirusa toliko je potresla njihovu vlast da nikakva propaganda ni vanjskopolitička nametljivost ne mogu sakriti činjenicu da je, na primjer, kineski bankarski sustav zasut lavinom loših kredita koji bi mogli narasti na čak 20 bilijuna dolara (20 s dvanaest nula), što bi moglo značiti gospodarski krah zemlje.

image
AFP

Ovaj i mnogi drugi loši brojevi dovode u pitanje legitimitet komunista i njihova obećanja o boljem životu. Također, time su pod znak pitanja stavljeni planovi komunističkog režima da Kinu pretvori u pravu globalnu velesilu, za što službeni Peking vjerojatno nema dovoljno novca uz borbu s korona-recesijom i "mišićavu" vanjsku politiku.

U ovakvoj je situaciji nedavno ukinuta liberalno-demokratska autonomija Hong Konga, koju je Kina trebala poštovati barem do 2047., ali za komunistički režim u Pekingu postala je vrlo opasan unutarnji neprijatelj.

Ako ništa, onda zbog toga što je u Hong Kongu još 2014. na kineskom jeziku izišla knjiga "Xi Jinping. Mafijaški kum Kine", u kojoj su veliki vođa i Komunistička partija Kine prikazani kao agresivni, nacionalistički i militaristički fašisti.

U ovakvoj situaciji, posebno otkad je Xi Jinping 2017. javno proglasio svoje imperijalne namjere, Europa treba puno opreznije gledati na budućnost Kine.

Europa treba biti oprezna

Naime, prema istraživanjima profesora Riegena, Kina je u ovom trenutku odbojna partijska država u kojoj sveprisutne policijske snage nadziru građane, koji su pod strogim nadzorom partijske i državne birokracije i njihova sustavnog "pranja mozga" koje se, osim kroz konvencionalne medije, odvija i kroz strogo kontrolirani internet.

U vanjskoj politici Kina je krenula putem imperijalne ekspanzije i nije realno očekivati da će se u budućnosti vratiti na negdašnji "mekši" i manje imperijalistički komunizam.

Stoga je, smatra autor ovih redaka, za Europu vrlo koristan savjet koji je nedavno ponudio prestižni tjednik The Economist, koji Europi, ali i Americi predlaže da s Kinom vode "nepovjerljivu trgovinu".

To znači da službeni Bruxelles mora pažljivo odvojiti poželjnu profitabilnu trgovinu od nepoželjnog komunističkog totalitarizma, koji većini Europljana nije prihvatljiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. rujan 2020 18:21