StoryEditor
Promo arhivSplitsko polufinale

Odabrana zadnja dva finalista regionalnog natjecanja Julius Meinl Barista Championship

Piše Promo
2. rujna 2019. - 12:29

Želite li u Splitu popiti odličnu "kavu s pogledom" preporučujemo popularan ugostiteljski objekt F de mar na splitskoj Zapadnoj obali. Upravo je on bio domaćin posljednjeg od četiri polufinalna natjecanja Julius Meinl Barista Championship, na kojem je osam barista iz Dalmacije u četiri sata predstavilo strogom, ali pravednom žiriju, svoja znanja i vještine.

Osjetilni suci Tihomir Ivanović i Anton Vujina uz tehničkog suca Anđelka Belavića i glavnog suca Luku Putnika pažljivo su pratili svaki pokret vještih barista, uz mnoga pitanja i potpitanja, kako bi dobili pravi dojam o njihovom umijeću, no i osobnosti. Svi natjecatelji dali su sve od sebe prezentirajući razne tehnike spravljanja napitaka od kave i pokazali zavidne barističke kvalitete.

Prijavljeni su se natjecali u tri discipline: pripremi espressa, cappuccina ili latte arta te spravljanju vlastitog napitka s potpisom. Osim tehničkih vještina spravljanja napitaka žiri je ocjenjivao i okus, izgled, ali i opći dojam. Prvi finalist je Tomislav Stančić iz Šibenika kojem ovo natjecanje puno znači, prije svega zbog upoznavanja kolega i razmjene iskustava a jako bi ga veselila pobjeda i odlazak u Australiju.

Uz njega na zagrebačko finale odlazi Smiljana Patrlj iz Imotskoga, koja je smislila originalni koktel od kave - Mint Mohito Ice Coffee - idealan za vruće ljetne dane.
Na natjecanjima Julius Meinl Barista Championship, održanima u Osijeku, Zagrebu, Rijeci i Splitu istaknulo se ukupno 8 barista koji odlaze 28. rujna na veliko zagrebačko finale. Pobjednika očekuje posjet Svjetskom natjecanju barista koje će se održati 2020. godine u australskom Melbourneu.

Julius Meinl međunarodno je uspješna tvrtka koja je već više od 150 godina ambasador kulture bečke kavane, a brend je prisutan u više od 70 zemalja diljem svijeta. Tvrtka, koja se iznimno ponosi vlastitom tradicijom, naglasak stavlja na stručnost barista i njihovu edukaciju. Naime, osim kvalitete samog napitka, za potpuni doživljaj i užitak ispijanja vrhunske kave jednako je važna i vještina pripremanja ovog popularnog napitka, istaknuo je g. Marko Crnogorac, direktor i član Uprave Julius Meinl Bonfanti d.o.o.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 21:26