StoryEditor
Putovanjapobjeći negdje...

Večera za dvoje od tri slijeda i boca vina za 180 kuna?! Takve cijene teško ćete naći u Dalmaciji, no u popularnim mediteranskim odredištima sasvim je druga priča, ovo je popis najisplativijih

Piše T.S.M.
29. srpnja 2019. - 15:09
shutterstock_725095765

Svaka čast našoj predivnoj obali, no ponekad se svi poželimo nekog novog horizonta, nekih novih iskustava i dođe nam da otputujemo negdje daleko. Kome novac nije bitna stavka u odlučivanju, zaputit će se gdje god mu se 'ćefne', no ako baš i niste 'pri lovi', pripazit ćete da prođete što povoljnije. U tom će vam slučaju dobro doći podaci koje je obajvio Post Office Travel Money Holiday Costs Barometer.

Prema njihovom istraživanju, ovog su ljeta od svih europskih odredišta za odmor uz more najpovoljnije Turska i Bugarska. U obzir nisu uzeli cijenu smještaja i troškove putovanja nego ono što mnogi smetnu s uma pa se neugodno iznenade kad stignu na odredište: izdatke za kavu, osvježenja, ručkove i večere.

Vodeći se navedenim stavkama izabrali su najpovoljnija odredišta među europskim plažnim ljetovalištima, a evo i koja su se našla u samom vrhu popisa.

1. Bugarski Sunny Beach po šesti je put zaredom izabran za najisplativiju europsku destinaciju. Razlog je u tome što su uračunate stavke čak za trećinu jeftinije nego u drugim odredištima. Sunny Beach je smješten na obali Crnog mora, a omiljen je zbog lijepe, kilometarske pješčane plaže koja se proteže uz rivu i niza zabavnih sadržaja. Turistima se osim kupanja i sunčanja nude vodeni sportovi, carting, paintball, razgledavanje arheoloških nalazišta i bogat noćni život. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Юля Гуменна (@gumennajulia) on

Sjednete li u Sunny Beachu na piće, kava će vas, u prosjeku, koštati manje od 6 kuna, a isto toliko platit ćete bezalkoholni napitak ili pivo, dok ćete za čašu vina platiti oko 10 kuna. Ručak s dva slijeda za dvije osobe košta za naše prilike gotovo nevjerojatnih 70 kn, a večera od tri slijeda, također za dvije osobe, skupa s bocom vina košta samo 180 kn. Eto, ako vam pješčana plaža, paintball i arheologija nisu dovoljan mamac...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rona (@ronabeh) on

2. Marmaris je lučki grad i turistički resort smješten na Tirkiznoj obali na jugozapadu Turske. Posjetitelje privlači slikovitim krajolikom kojeg je, kao u Dalmaciji, obilježio spoj planina i mora. Zbog blage klime i za zimskih mjeseci bilježi izvrsnu posjećenost, a ljeti mu broj stanovnika skoči s 30 na čak 400 tisuća. 

Obiluje lijepim plažama, a može se pohvaliti i dugačkom šetnicom uz more te zanimljivim arheološkim nalazištima u neposrednoj blizini, ali poznat je i zbog noćnog provoda u Bar Streetu, ulici prepunoj barova i klubova na otvorenom.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Muğla/Turkey (@mugla.life) on

Zaputite li se u neki od njih, bezalkoholni sok bi vas trebao koštati 8 kuna, s isto toliko stoji i kava. Pivo zapada 18 kuna, a čaša vina 19. Sjednete li na ručak za dvoje, objed od dva slijeda 'izaći' će vas nešto iznad 70 kuna, dok ćete večera od tri slijeda za dvoje s bocom vina platiti 279 kuna.

On bi se, za turiste iz eurozone zapravo našao na trećem mjestu ljestvice, no kako su ovo istraživanje  proveli Britanci koji su u obzir uzeli konverziju turske lire u svoje funte, Marmaris je prema njihovim mjerilima prestigao iduću destinaciju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Marmaris (@visit_marmaris) on

3. Algarve je prema cijenama zapravo druga najpovoljnija destinacija jer je najjeftiniji u eurozoni, ali zbog upravo navedenih razloga na ovom je popisu smješten na treće mjesto.

Riječ je o regiji smještenoj na krajnjem jugu Portugala koja se ubraja među najpopularnija europska odredišta zbog lijepih pješčanih plaža, podvodnih pećina, upečatljivih litica i slikovitih ribarskih mjesta, ali i bogatog noćnog života.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Algarve Tourism (@algarvetourism) on

Tijekom ljetnih mjeseci u regiji se broj stanovnika utrostruči, a, tačunajući i domaće turiste, godišnje ga posjeti čak 10 milijuna posjetitelja.

Jedan od mamaca za sve te turiste zasigurno su i cijene: kavu možete popiti za manje od pet kuna, sok za 10 kuna, pivo za manje od 9 kuna, a čašu vina tek za kunu više. Ručak za dvoje u dva slijeda zapada 115 kuna, a večera od tri slijeda s bocom vina 240 kuna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dom_McFly (@dom.mcfly) on

4. Torremolinos je smješten na jugu Španjolske, sedam kilomatara od Malage, na slavnoj Costa del Sol. Obožavaju ga britanski, irski i skandinavski turisti, a mami ih kilometarskim pješčanim plažama, promenadom uz obalu i nizom plažnih barova, restorana, parkova i aktivnosti za djecu, kao i činjenicom da su unatoč tome što je u centru grada otvoren niz otmjenih trgovina i ugostiteljskih objekata, opstalo nekoliko starih, šarmantnih konoba koje služe svježu ribu i druge morske specijalitete.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LA PLAYA SURF HOUSE (@laplayasurfhouse) on

Tijekom ljeta većinu posjetitelja čine mladi, koje privlači vrlo bogata ponuda živahne noćne zabave, dok je u ostatku godine posjetiteljima zanimljiv zbog domaće, tipično španjolske atmosfere.  

U Torremolinosu ćete kavu platiti oko 10 kuna, sok manje od 11 kuna, bocu piva 16 kuna, čašu vina 19 kuna, dok će vas ručak za dvoje u dva slijeda koštati 143 kune. Večera za dvoje u tri slijeda s bocom vina iznosi 272 kune.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adina Lilla Tóth (@adinalilla) on

5. Odete li na Kretu, dočekat će vas pješčane plaže od zlaćanog pijeska, bistro more, borove šume,bujno zelenilo, ribarska mjesta i gradovi sa starim kamenim jezgrama. Osim prirodnih ljepota, upečatljive tradicije i bogate povijesti, u turističku ponudu spadaju brojni restorani, taverne, klubovi i beach barovi.

Sjednete li u neki od njih, kavu, sok ili pivo platit ćete 19 kuna, čašu vina prosječno 21,5 kunu, ručak za dvoje u dva slijeda 172 kune, a večera za dvoje u tri slijeda s bocom vina 344 kune.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adina Lilla Tóth (@adinalilla) on

Vrlo slične cijene dočekat će vas i u ciparskom Pafosu, koji turiste privlači slikovitom prirodom, bogatom ugostiteljskom ponudom i legendom o Afroditinom rođenju te u Sliemi na Malti, gdje će vas večera s tri slijeda koštati još manje- 319 kuna, no neki su drugi troškovi neznatno veći. Na čljestvici najpovoljnijih našli su se i španjolski Benidorm te Alicante, kao i Limassol na Cipru.

Više detalja o cijenama možete doznati ovdje, a zanimljivo je  napomenuti da su u prve četiri navedene destinacije cijene u odnosu na prošlu godinu niže i do 16 posto, a na Kreti 1,6 posto.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 16:14