StoryEditor
Putovanjapregršt informacija

Putujete u Dublin? Ovo je sve što trebate znati

Piše PSD
15. svibnja 2017. - 18:11
iStock-478309944

U zadnje vrijeme svi pričaju o Irskoj, bilo da tamo planiraju trbuhom za kruhom, bilo da ih zanima istraživanje njezinih skrivenih čari. Na Vikendmanijacima smo pronašli odličan tekst o toj zanimljivoj zemlji za kojeg vjerujemo da će pružiti obilje informacija svima koji ju žele posjetiti.

Evo što o Irskoj pišu Vikendmanijaci.

To je država u kojoj jednom kad sletite, osjetite miris trave u zraku, u kojoj pivo ima okus kao nigdje na planeti i gdje ćete pronaći predivna prirodna prostranstva koja su potrebna da se barem na nekoliko dana maknete od stvarnog života.

Karte već od 350 kuna

Iako je od Hrvatske udaljena otprilike 2300 kilometara (barem tako tvrdi Google), do nje možete doći i vratiti se kući već za 350 kuna. Sva sreća da je Ryanair Irska aviokompanija, pa u ponudi ima zaista jeftinih letova iz Budimpešte.

Gdje i kako do hotela?

Smještaj u Dublinu je skup. Čak su i hosteli skuplji nego u većini Europe, a o hotelima da ne govorimo. Ako ste smješteni nešto izvan centra, ovdje ćete za noćenje u hotelu platiti oko 90 €. Imajte na umu da kod rezervacije hotela pripazite na to vam je javni prijevoz blizu. Autobusi u Dublinu voze od 07 ujutro pa sve do 23 sata, a jedino što vam nakon toga preostaje skup je taxi. Ako planirate na neku od organiziranih tura koje kreću iz centra, znajte da je pokret iz centra već oko 7 sati, pa bolje platite više platiti hotel nego da naknadno potrošite 200 € na taxi.

Koliko što košta u Dublinu?

kava za van – «Flat White» ili Espresso Macchiato što je najsličnije našoj kavi s mlijekom je od 2,5 € do 3 €

pivo u pubu ćete platiti oko 7 €

sendvič u dućanu od 3 € – 5 €

kroasan 1,5 €

suvenir čokolada s Guinnessom 3 €

razglednice 0,5 €

suvenir djetelina za sadnju 3 €

ručak u restoranu (ponude za ručak) 10 € – 15 €

burger u nekom od restorana (ne u fast foodu) 14 € – 18 €

gulaš s Guinessom – 14 €

Kako, gdje, što?

Po dolasku u Dublin prošećite do centra i potražite neki od turističkih ureda. Tamo ćete pronaći besplatne karte grada s ucrtanim najvažnijim turističkim atrakcijama, iako vjerujemo da već znate što u Dublinu želite vidjeti.U Dublinu na raspolaganju imate javni autobus, tramvaj i vlak. Za korištenje javnog prijevoza vam savjetujemo da kupite Leap Card koji ćete platiti 5 €, plus na njega stavite još barem 20 €, ovisno koliko ćete ga koristiti.

Ako u Dublin putujete na svega 2-3 dana, nemojte računati da ćete vidjeti baš sve, ali ti će vam dani biti dovoljni da obiđete neke od najvažnijih atrakcija grada. Svakako posjetite Guinness Storehouse u kojem ćete pronaći sve informacije o jednoj od najpoznatijih svjetskih piva, a dobra stvar je da ćete moći popiti i najsvježiji (i uključen u cijenu ulaznice) Guinness na svijetu s pogledom na cijeli Dublin.

Ima Dublin puno više atrakcija, a sve njih možete istražiti na službenim stranicama turističke zajednice grada www.visitdublin.com. Planirate li posjetiti više atrakcija, razmislite o kupnji «Dublin pass» kartice koja vam donosi jedinstvenu cijenu za sve atrakcije. Više informacija potražite ovdje.

Hrana i pivo = The Temple bar

Restorane i pubove ćete najlakše potražiti zaputite li se do The Temple Bar kvarta koji je u širokim krugovima poznat po dobroj zabavi, posebice u večernjim satima. Istina, ovdje ćete za obrok izvojiti od 11 (ako uletite na posebne ponude za ručak prije 17 sati) pa sve do 20 € koliko ćete izdvojiti za juhu i glavno jelo u večernjim satima.

Tradicionalni gulaš s Guinessom (Braised Beef & Guinness Stew), Fish & Chips, pita s gulašom i pire krumpirom (Cottage Pie) ili poznati seljački mix svega i svačega (The Famous Dublin Coddle) samo su neka od tradicionalnih irskih specijaliteta koje svaki turist mora probati.

Najpoznatiji ili možda najrazvikaniji pub Dublina, ako ne i svijeta je svakako The Temple bar, pa vam svakako savjetujemo da svratite do tamo. Što ćete tamo pronaći nećemo otkrivati u ovom članku, već ćemo vam ostaviti da sami otkrijete i ostanete (pozitivno) iznenađeni.

Cijeli tekst možete pročitati ovdje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. rujan 2020 02:00