StoryEditor
PutovanjaPROVOD SA DJECOM U NJEMAČKOJ

Posjetili smo top 5 odredišta za obiteljsku zabavu u okolici Stuttgarta

Piše Marija Grgurević
10. svibnja 2019. - 12:43

Otvaranje direkne niskotarifne linije iz Splita za Stuttgart motiviralo nas je da u vrijeme školskih praznika skoknemo na par dana do Njemačke.  Osim  nove linije Lauda air-a dodatni motiv bio je ponovni posjet najvećem zabavnom parku u Njemačkoj kojem smo se nakon prošlogodišnjeg posjeta odlučili opet vratiti čim nam se ukaže prilika. A nova prilika se ukazala u vidu super povoljnih cijena i lijepih termina direktnih letova iz Splita Ryanair-ove sestrinske rvrtke. Tri povratne karte, uključivši kabinsku prtljagu platili smo oko 150 eura i za 90 minuta leta Split zamijenili prominentnom prijestolnicom njemačke pokrajine Baden-Württemberg.

U Stuttgartu smo imali na raspolaganju samo jedno popodne koje smo iskoristili za posjet dvama muzejima koje svakako preporučujemo zateknete li se u ovom gradu.

Krenuli smo sa posjetom muzeju Mercedes Benza i malo je reći da smo ostali impresionirani. Bolje rečeno pogled na ovu građevinu  već izvana nas je ostavio bez daha.

A za besprijekornu unutrašnjost možemo samo reći da nadilazi vanjski izgled. Krajnjem korisniku je sve pregledno i jednostavno za snalaženje a uglancani eksponati blješte u svom punom sjaju.

Svaki kat muzeja predstavlja jedno deseljeće u kojem se isprepliću svi segmenti života od glazbe, sporta, znanosti, tehnologije... . Vrlo ležerno smo klizili kroz povijest i educirali se na zabavan način o tome kako je evoluirao prijevoz ljudi od kočije do samovozećih električnih vozila. Atmosfera nas je kompletno zaokupila sa zanimljivom pisanom pričom, pozadinskom glazbom, autentičnim modelima svih tipova vozila od autobusa, specijalnih vozila do trkaćih modela.

Ovaj muzej nam je angažirao zaista sva raspoloživa čula isključivši samo osjet dodira jer doticanje ekponata nije dozvoljeno. Okusnim receptorima možete udvoljiti u finom restoranu koji se nalazi u podnožju ili se zadovoljiti sa nekoliko brzih zalogajčića u snack baru.  Kao zaključak, čista uživancija za nas odrasle.

 

Druga postaja u Stuttgartu koju smo označili kvačicom za taj dan bio je Porsche museum. Njegova futuristička zgrada nas je već na prvu izbacila iz cipela.

Unutrašnjost muzeja je znatno manja nego u muzeju Mercedesa (uostalom tako je nekako i sa vozilima, pa ima smisla) ali ovdje za razliku od prethodnog muzeja možete sjesti u nekoliko modela, doživjeti moćne komande i osebujnu unutrašnjost, napraviti nekoliko selfija i time si osigurati svoju jedinstvenu životnu priliku da barem jednom sjedite u moćnom Porscheu. Posebno je zanimljivo što je za tu priliku dostupno nekoliko modela, od onog tvrdog sportskog modela iz kojeg se jedva izvlačite do highclass top modela- sinonima čistog luksuza iz kojeg zapravo ni ne želite izaći.
Uglavnom da zaključimo, kad se jednom sjedne u Porchea , teška srca se od njega razdvaja. Za djecu ima nekoliko simulatora za vožnju, interaktivnih displeja i svi izloženi modeli mogu se doticati pa je posjet ovom muzeju ipak malo više prilagođen najmlađima.

Tri zabavna parka u tri dana

Za aktivnosti totalno skrojene za djecu isplanirali smo posjet čak trima njemačkim zabavnim parkovima, najprije onom najvećem – Europa parku pa onda i onom najstarijem - Tripsdrillu i jednom kojem  samo ime sve govori - Legolandu.

Čudesno mjesto iz bajke  

Najvećem njemačkom zabavnom parku vratili smo se ponovo nakon prošlogodišnjeg posjeta. Europa park je toliko sadržajan, prostran  i naprosto čaroban da za obilazak vrijedi uzeti 2-3 dana. Također, svake godine se nadopunjuje novim atrakcijama pa je obilazak jednom godišnje naprosto logičan.
Evo kako nam je bilo prošle godine 
Ove proljetno/ljetne sezone dodano je čak 11 novih atrakcija a za zimsku sezonu, točnije u studenom 2019., planira se otvaranje potpuno novog krila zvanog Rulantica. Za sad je to još veliko gradilište međutim po završetku čini se da će to biti jedna sasvim zasebna cjelina koja će se prostirati na 32.600 m2. Ove godine smo kao već iskusni znalci u plan uvrstili naše favorite (Voletarium i Arthura) i naravno nove atrakcije, filmove i predstave.

Foto: Europa park

Tako smo u jednom danu uspjeli odgledati najnoviji 4D film njihove produkcije, sudjelovati u astronautskoj misiji, provozati se londonskim taksijima, stuštiti grčkim Pegasusom, pogledati akrobatski show, provozati se centralnim jezerom kroz afričku džunglu...


 

A kako smo park posjetili uoči Uskrsa dodatno su nas očarale maštovite uskršnje dekoracije koje su većim dijelom napravljene u suradnji sa švicarskim čokolatijerom Lindtom. I opet nam je vrijeme proletjelo za tren a kako i ne bi kad je ovdje dan ispunjen samo čistom uživancijom. Park je u pravilu otvoren od 9-18h s tim da Uprava parka ostavlja mogućnost produženja radnog vremena ovisno o okolnostima. Upravo na dan našeg posjeta park je produžio s radom čak do 20:30 h kao svojevrstan bonus posjetiteljima koji su na vožnje čekali duže nego inače. Nitko sretniji od nas i još nekoliko tisuća drugih posjetitelja. Na kraju dana potpuno iscrpljeni ali ozarenih lica u moru ljudi koji napuštaju park, još jednom smo zaključili da ćemo mu se vratiti opet.

 

Carstvo kockica primjerenije za manji uzrast

Legoland se smjestio stotinjak kilometara jugoistočno od Stuttgarta u bavarskom gradu Günzburgu. Park sadrži više od 55 atrakcija i modela napravljenih od lego kockica za obitelji s djecom u dobi od dvije do dvanaest godina. U parku je devet tematskih avanturističkih zona a posebni dio je Miniland tj. svijet u minijaturi koji oduševljava vjernim replikama poznatih svjetskih građevina dotjeranih do najsitnijih detalja.

Foto: LEGOLAND® Deutschland​

Nama je bila zanimljiva i autoškola tj. poligon za najmlađe u kojoj djeca neposredno u vožnji uče o prometnim pravilima. U LEGO tvornici smo vidjeli kako izgleda sam proizvodni proces a u samom produžetku smješten je i tvornički dućan sa „najfriškijim“ kockicama. Izdvojili bismo nekoliko atrakcija kao vožnju na zmaju koji riga vatru ili Atlantidu kao i Harbour Cruise gdje se svi mogu okušati kao kapetani upravljajući vlastitim brodom.

Ulaznice je isplativije kupovati online a postoje i povoljnije varijante višednevnih ili godišnjih ulaznica. Park smo posjetili za vikend i gužve su bile ogromne ali ipak nije bilo produženja u odnosu na redovno radno vrijeme do 18 h. Što se tiče atrakcija znatno ih više ima za manju djecu pa smo i stekli dojam da je ovaj park primjereniji za nešto manji uzrast.  U mnoštvu LEGO dućančića izbor je zaista velik međutim cijene su iste kao i kod nas.

 

 

Povratak u djetinjstvo kakvo je nekad bilo

Najstariji njemački zabavni park koji ove godine obilježava 90-tu godinu rada smješten je pedesetak kilometara sjeverno od Sttutgarta. Svojim simpatičnim rustikalnim stilom osvojio je i nas odrasle vrativši nas u djetinjstvo nekoliko desetljeća unatrag. Park obuhvaća dva lokaliteta: zabavni park Tripsdrill i šumsku oazu Wild Paradise udaljenu samo 10 minuta hoda. 

 

Foto: Tripdsdrill Erlebnispark

 

Nas se posebno dojmila predivna zelena oblast Wild Paradise koji se prostire na 47 hektara u gustoj šumi. Više od 50 životinjskih vrsta pronašle su tu svoj dom u kojem obitavaju slobodno u prirodnom okruženju a neke od njih je dopušteno pomaziti i nahraniti.

 

Za ovu šumsku oazu svakako bi trebalo odvojiti cijeli dan koji ćete ispuniti raznovrsnim programima i zabavom i opuštanjem. U centralnom dijelu parka predviđeno je mjesto za roštiljanje, u blizini kojeg je dječji adrenalinski park a tijekom cijelog dana odvijaju se zanimljive prezentacije sa hranjenjem životinja. Mi smo imali priliku odgledati pravi pravcati aero show sa pticama grabljivicama koji nas je naprosto ostavio bez riječi. 

 

Za potpuni doživljaj kompletnog resorta i ovdje nam je nedostajao još jedan dan za uživanje u više od 100 atrakcija zabavnog parka Tripsdrill. Za višednevni boravak na raspolaganju su kućice na drveću kao i romantične prikolice.

 

U ovom parku se sve prezentacije odvijaju isključivo na njemačkom jeziku a takvi su i svi tiskani materijali. Stoga se oboružajte znanjem njemačkog jer se samo za obilazak ovih top destinacija to svakako isplati. Mi ćemo na našem skromnom vokabularu svakako još poraditi jer nam se čini da će nam uskoro opet zatrebati.

Do idućeg puta - Bis bald! 

 

 

Dječji sadržaji na aerodromu

Stutgartski aerodrom vrlo je prijateljski opremljen za obitelji sa manjom djecom. Tako ćete eventualni višak vremena ubiti u lijepo opremljenoj dječjoj igraonici ali i na vidikovcu na samom vrhu zgrade sa dječjim poligonom, ležaljkama za opuštanje i pravim primjercima aviona i helikoptera koje možete razgledavati. Sve smo to saznali od ljubazne informatorice na info pultu koja u svojim sedamdesetima sjajno objavlja posao pr-ovca za aerodromske sadržaje. A sve turističke informacije lako su dostupne  na prostranom punktu turističke zajednice sa mnoštvom prospekata kao i na velikom touchscreenu.

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 12:52