StoryEditor
PutovanjaLjeto u punom jeku

Pakiraj kufere! Deset savjeta kako se bezbolno spremiti za putovanje

Piše Nevena Banić Bilan
8. kolovoza 2016. - 22:11
shutterstock_204841609

S godinama sam naučila da, ako želim ponijeti baš sve što sam naumila, moram to i napisati. Današnji pametni telefoni nude brojne aplikacije koje pamte umjesto nas, organiziraju nam vrijeme i podsjećaju nas da nešto ne zaboravimo, pa je vrijeme klasičnih rokovnika gotovo izumrlo.

1. Popis ključnih stvari

Dakle, prije svakog puta napravim popis stvari koje nipošto ne smijem zaboraviti. On uvijek uključuje putovnicu, punjače za telefon i tablet, mini prvu pomoć - flastere, mali dezinfekcijski sprej i nekoliko tableta protiv bolova i neseser u koji uvijek spakiram one testere za kreme, šampone i parfeme, koje nam u toku godine dijele po drogerijama. Na popisu nužnih stvari su još četka i uvijač za kosu, pakiranje dnevnih uložaka, malo gotovine u valuti zemlje u koju idem i vlažne maramice koje pomažu održavati higijenu dok putujete.

2. Metoda eliminacije

Prije sam redovito punila proračun aviokompanijama plaćajući višak kilograma u koferu, a onda su mi za jedan rođendan, znajući za taj problem, poklonili onu ručnu vagu za prtljagu i ‘priprijetili’ da od sada avionom putujem isključivo s jednim kovčegom, težine ispod dopuštenih 23 kilograma. Moram priznati da sam, iako mi je to još uvijek izazov, danas uglavnom u dopuštenim gabaritima, a pomogla je malo bolja organizacija i malo više racionalnosti.

Jer, realno, pola od onoga što ponesete, a ponekad i više od toga, sigurno nećete odjenuti. Dakle, važna je dobra metoda eliminacije. Sada prije svakog puta najprije sve što želim ponijeti složim na krevet. Potom eliminiram stvari koje: a) ne pašu na većinu željenog jer odudaraju bojom i krojem b) su previše svečane za destinaciju u koju putujem. Ponesem dvije večernje haljinice, koje se lako mogu ukomponirati i u dnevnu varijantu. Nemojte nositi stvari koje se previše gužvaju. Nećete ih odjenuti, vjerujte mi, jer glačanje je na odmoru zadnje koje će vam pasti na pamet.

3. Ručna prtljaga

Putujem li avionom, vrlo mi je važan mali kovčeg koji nosim sa sobom u avion. On smije težiti osam kilograma, ali oni znaju biti od presudne važnosti ako vam, recimo, izgube prtljagu i vi dođete na odredište samo u onome u čemu ste krenuli. S obzirom na to da ponekad, dok vam se prtljaga ne vrati, prođe i nekoliko dana, važno je u ručni kufer spakirati barem dvije odjevne kombinacije, najbolje kombinezone i haljine jer vas oni odijevaju u jednom potezu, ali i sve vrijedno što ne želite da vam se izgubi u putovanju.

To uključuje nakit, cipele, torbice ali, nažalost, ne i kozmetiku, jer po novijem zakonu u avion ne smiju tekućine veće od 100 ml, a i one manje mililitraže moraju biti propisno spakirane.

4. Udobna odjeća

Ovisno o tome kamo idete, uvijek je dobro prije putovanja pogledati info o klimi i vremensku prognozu za nekoliko tjedana unaprijed. Iako ona nije uvijek sasvim točna, pomoći će da se lakše i pametnije spakirate. Bez obzira idete li u tropska područja ili na neku od europskih destinacija, dobro je ubaciti jednu laganu, ljetnu vestu, makar je odjenuli samo da biste ublažili hladnoću od jake klime u avionu.

Ostala odjeća mora biti udobna i ugodna. Omiljene traperice, kratke hlače, topovi, suknje i haljine koje su vam i inače “to go” kombinacija najbolji su izbor, uz već dvije spomenute svečane haljine. Važno je spakirati i jedan sportski komplet, najbolje tajice i majicu, jer ćete ih sigurno obući odlučite li se otići na neki od izleta koji će vam se nuditi. Ako idete na ljetni odmor, dodajte još nekoliko kaftana za plažu i kupaće kostime i to je to.

5. Omiljene japanke

E, ovo je vrlo izazovna kategorija. Mi žene, zaljubljenice u obuću, uvijek ćemo htjeli ponijeti svaki tip cipela koji imamo, pa tako nekoliko puta. No, to je nemoguće i nepotrebno, pa je metoda eliminacije i ovdje jako važna. Omiljene japanke ili natikače u kojima možete i na plažu uvijek prve ulaze u kovčeg, potom par ili dva dnevnih cipela, udobne gladijatorice ili sandale koje inače nosimo, jedne štikle koje pašu na obje svečane kombinacije i, obavezno, jedne zatvorene cipele.

6. Neseser

Ne treba vam cijeli kovčeg sa šminkom. Ne treba vam ni desetina onog što inače koristite jer vam jednostavno - ne treba. Krema za lice i losion za skidanje šminke, puder i korektor, maskara, mini set sjenila, rumenila i bronzera i dvije nijanse omiljenog ruža, jedna svjetlija i jedna žarka je sve što vam od šminke treba. Dobro će vam doći mini pakiranje losiona za tijelo, jedan parfem manje mililitraže, dezodorans, četkica i pasta za zube, britvica za slučaj nužde i melem za usne ili eventualne opekotine. I, naravno, krema sa zaštitnim faktorom.

7. Dodaci

Imate li putni fen, dobro ga je spakirati jer su sušila u hotelima najčešće vrlo slabe jačine, pa bi vam sušenje kose moglo postati naporno i oduzimati previše vremena. Obavezno spakirajte sunčane naočale i udobnu pidžamu, ali i nekoliko praznih plastičnih vrećica za prljavo  rublje.

8. Način pakiranja

Teže stvari uvijek stavljajte na dno kovčega. One sklonije gužvanju složite jedne preko drugih i zarolajte, jer ćete na taj način spriječiti nabore i uštedjeti na prostoru. Eventualne lomljive stvari složite među odjeću, najbolje po sredini kufera ili ih umetnite u čarape, pa u cipele koje nosite zbog dodatne zaštite.

9. Ručna torbica

To je gotovo najvažniji dio prtljage jer vam se u njoj nalazi sve ono bez čega ne smijete ostati na putu. Putovnica, novčanik, mobitel (tablet), ključevi su najvažniji da ih imate na oku. Prije nekoliko godina u Americi sam kupila mini torbice za ove najbitnije potrepštine osigurane metalnim kolutom, koji se zakači unutar vaše ručne torbe i na taj način je mogućnost da vas opljačkaju na putu svedena na minimum. Ako nemate tu korisnu stvarčicu, važno je ručnu torbu uvijek imati na oku. Najbolje ju je nositi preko ramena, s prednje strane kako bi vam uvijek bila nadohvat ruke.

10. Opustite se

I na kraju zapamtite da su putovanja gušt, a ne stres. Zato se riješite svih stvari koje vas nerviraju i ne brinite ako nešto zaboravite. To naprosto znači da vam i ne treba.

 

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 20:34