StoryEditor
PutovanjaSVI PUTEVI VODE...

Otkrivamo vam tajne i važne 'cake' s kojima ćete Rim vrhunski doživjeti: vrebajte povoljne karte i pogostite se ovim božanstvenim gradom, kojeg je najbolje obilaziti pješice

18. veljače 2019. - 21:46

Veličanstveni Rim grad je koji zaslužuje da mu se vraćamo što češće, a posljednjih godina, zahvaljujući nizu niskobudžetnih kompanija koje povezuju talijansku prijestolnicu sa Zadrom, Splitom i Dubrovnikom gotovo tijekom cijele godine, povratne avionske karte mogu se pronaći za manje od 100 eura.

S aerodroma Fiumicino do centra grada izbjegnite skupi vlak ili taksi, i odlučite se za neki od mini buseva koji se nalaze odmah s lijeve strane nakon izlaska iz glavne zgrade.

Najljepše je pješke

Javnim gradskim prijevozom premrežen je cijeli Rim, iste karte vrijede za bus, tramvaj i metro, a prodaju se od 1,5 eura za komad, ili dnevna karta s neograničenim brojem vožnji za šest eura, a dostupne su i one za tri ili sedam dana, što osigurava dobru uštedu.

No, ako ste smještaj rezervirali izvan centra Vječnoga grada, gotovo nećete trebati javni prijevoz više od dva puta dnevno jer od atrakcije do atrakcije bez da "otegnete" najljepše je ovaj grad obilaziti pješke.

Pripazite na radno vrijeme

Hrana je mnogima jedan od glavnih razloga zbog čega se iznova vraćaju Italiji, no uz pravilo koje vrijedi u cijelom svijetu da se izbjegavaju ugostiteljski objekti tik uz najvažnije spomenike, u Rimu vrijedi i ona da se bježi od mjesta koja nude "turistički meni po popularnoj cijeni", te onih koja su otvorena tijekom cijelog dana.

Restorani u kojima jedu lokalci gotovo uvijek je najbolji znak da je i vrijednost za novac dobra, radit će u pravilu dvokratno i morat ćete se naviknuti da se ručak servira od 12 do 15 sati te da večera počinje tek poslije 19.30 sati.

Michelinov ručak za 32 eura

Izbor je neograničen, no za ručak ćemo vam preporučiti dva provjerena mjesta koja možete spojiti s dnevnim planom razgledavanja. Nakon gužve, na koju ćete u bilo koje doba dana naići oko Fontane di Trevi, odmor pruža "L'Antica Birreria Peroni", kultni restoran u kojem se poslužuju gotova jela po prijateljskim cijenama.

Ako želite biti sigurni da ćete dobiti stol, budite do 12.45 pred ulazom jer će se već koju minutu poslije stvoriti red poslovnjaka kojima počinje pauza za ručak.

Viši rang pronaći ćete na 10-ak minuta laganog hoda od Koloseuma gdje je restoran "Marco Martini". Objekt koji nosi ime svog chefa već nekoliko godina ima jednu Michelinovu zvjezdicu, no od ponedjeljka do petka za ručak možete sami odabrati tri slijeda iz menija za samo 32 eura. Sjajna vrijednost za novac!

Zapiši me za aperitivo u 18 sati

"Dar Poeta" u Trastevereu pizzerija je u kojoj se uz turiste gužvaju i lokalci, a kad su u pitanju tjestenine mnogi se kunu u "Felice", mjesto na kojem se nitko neće začuditi ako pored njega sjedne Roberto Benigni, pa je potrebno rezervirati i nekoliko dana prije planirane večere.

Talijanski odgovor na "happy hour" je aperitivo koji u brojnim lokalima počinje oko 17.30-18.00, a tijekom kojeg za cijenu od 10-ak eura uz čašu vina, piva ili koktel možete neograničeno jesti s često bogatog buffet stola. Za preporuku koji aperitivo je aktualan u trenutku vašeg posjeta najbolje se raspitati kod vaših domaćina ili na recepciji hotela.

Kako vidjeti Papu?

Papa Frane zbog svoje neposrednosti uživa diljem svijeta gotovo pa status rock zvijezde te "otići u Rim, a ne vidjeti papu", bila bi prava šteta. Ako ste u Vatikanu nedjeljom, Papa se molitvenim Angelusom javnosti obraća sa svog prozora u 11.50, no ako ste u Rimu srijedom još bolji doživljaj možete doživjeti na generalnoj audijenciji.

Papin raspored za cijelu 2019. godinu već je objavljen na web stranici papalaudience.org, gdje se za neka događanja treba zatražiti i besplatna ulaznica zbog ograničenog kapaciteta, što posebno vrijedi zimi kad se audijencija održava u zatvorenom, te za vrijeme božićnih ili uskrsnih blagdana.

Čuvajte se džepara i ne kupujte vodu

Ako u sklopu ovog posjeta Vatikanu želite posjetiti Sikstinsku kapelu i baziliku svetog Petra (što svakako preporučujemo), a želite izbjeći da i nekoliko sati provedete čekajući na ulazak, ustanete ranije kako bi stigli prije velikih grupa. Uz stotine crkvi, muzeja i galerija, ovaj grad pravi je muzej na otvorenom, pa napravite đir Piazzom Navonom, vrtovima Borghese, šarenim Trastevereom, popnite se Španjolskim stubama, popijte aperol spritz na nekom šarmantnom trgu...

I pritom imajte na umu kako je nekoliko tisuća džeparoša na ulicama Rima, pa novčanik držite na sigurnom, i ne kupujete skupu flaširanu vodu jer je ona s fontana diljem Rima u potpunosti ispravna za piće.

Izdvojeno

23. srpanj 2020 18:46