StoryEditor
PutovanjaBiseri Jadrana

Još ne znate kamo na odmor? Saznajte koja četiri dalmatinska otoka Telegraph preporučuje svojim čitateljima

12. lipnja 2017. - 15:44

Postoji razlog zbog kojeg obitelji odabiru otoke umjesto kopna za ljetni odmor, bez obzira na to u kojem se dijelu svijeta taj otok nalazi. Kad je riječ o Mediteranu, nema nikakve sumnje da plaže od Costa del Sol do Cote d'Azur, oko talijanske Puglie ili uzduž tisuća kilometara hrvatske i grčke obale imaju svoje draži.

Ipak, obiteljski bijeg na otok nudi nešto drugačije, ponajprije osjećaj fizičkog odvajanja od zamornog poslovnog i školskog života. Tu je i činjenica da je otok ograničeni prostor, njegove glavne atrakcije i aktivnosti možete istražiti ležernim ritmom, bez jurnjave, uz minimalan utrošak vremena. A onda se može samo buljiti u more, sretno učahureni i sigurni u saznanju da se ništa drugo ne vidi na horizontu, možda poneki brod ili jahta u prolazu.

No, kako izabrati pravi otok na kojem će svi članovi obitelji uživati u odmoru? Engleski Telegraph svojim je čitateljima ponudio pomoć u odabiru preporučivši im 25 mediteranskih otoka, ovisno o tome imaju li obitelj s malom djecom, klincima koji su pretpubertetskoj u dobi, manje ili više samostalnim tinejdžerima...


Zlatni rat

A među tim preporučenim otocima čak su četiri hrvatska, poker dalmatinskih bisera: Brač, Hvar, Vis i Mljet.

Kad je riječ o Braču, u Telegraphu posebno izdvajaju plažu Zlatni rat u Bolu, božanstveni rt s finim šljunkom, s dvije strane omeđen tirkiznim morem. Bol je savršeno mjesto za sportski nastrojene tinejdžere, naročito one zaljubljene u vodene sportove, koji se radije sami pobrinu za svoju zabavu nego da borave u al-inclusive resortima.

Na Braču se može uživati u vožnji biciklima, pješačenju do Vidove gore s koje se pruža spektakularan pogled, a obitelji se mogu priključiti i grupnim obilascima Pustinje Blaca, Zmajeve špilje i drugih znamenitosti. Treba li uopće napominjati uživanje u domaćoj hrani i vinima?

Kad je glamurozni Hvar u pitanju, spominju se tvrđava Fortica koja se nadvija nad gradom, prekrasna ljubičasta polja lavande, superjahte ispred luke, papreni restorani s morskom hranom, te poznate svjetske face koje svraćaju, poput Beyonce i Daniela Craiga, među ostalima. Ipak, usprkos razvikanosti i skupoći, odmor u Hvaru može biti užitak za cijelu obitelj, naročito ako su djeca tinejdžeri.


Šumoviti Mljet

Ako ih se može odvući od trendovskih klubova na plaži, mogu se zabaviti kajakarenjem, jedrenjem i ronjenjem. Može se biciklima otići do mirnijih plaža, poput četiri kilometra udaljene Milne ili devet kilometara udaljene Dubovice, i usput se zaustaviti na ručku u konobi smještenoj među maslinama i uživati u svježoj domaćoj hrani.

Šumoviti Mljet, koji ima tek nešto više od tisuću stanovnika, idealno je odredište za obitelji željne mira i tišine, koje imaju djecu u pretpubertetskoj dobi. Ovaj prekrasan otok posjećuju uglavnom izletnici, pa mir zavlada nakon što prema kopnu krene zadnji brod u 16 sati.

Trećina otoka je Nacionalni park s dva tirkizna jezera okružena gustom šumom prošaranom pješačkim stazama.
Oko jezera se može voziti bicikl, može se zaustaviti radi predaha i plivanja, posjetiti otočić Svetu Mariju na kojem je samostan iz 12. stoljeća, a brodom se može i do Odisejeve špilje ili pješčane plaže Saplunara, prekrasne lagune na južnom dijelu otoka...

Desetljećima nedostupan strancima, Vis je još uvijek blaženo neiskvaren i pravo mjesto za one željne povratku prirodi. Posjetitelji stižu brodovima, privučeni mirnim tirkiznim uvalama, među kojima je već svjetski poznata prekrasna Stiniva, autentičnim zalogajnicama s morskom hranom, domaćim vinima. A blizu je i Biševo sa svojom čarobnom Modrom špiljom...

Ako ove dalmatinske bisere Telegraph preporučuje svojim čitateljima, treba li bolja preporuka Hrvatima da bolje upoznaju svoje jadranske ljepote i uživaju u odmoru?

 

 

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 10:42