StoryEditor
PutovanjaPutujem

Jedna od najprivlačnijih europskih destinacija mami vas pred proljeće: evo zašto posjetiti ovaj grad s 250.000 stabala

21. veljače 2017. - 19:03

Približavanje proljeća u mnogima budi želju za putovanjem, a jedan od gradova koje je najbolje posjetiti u proljetnim mjesecima, primjerice koncem travnja i tijekom svibnja, je španjolska prijestolnica Madrid. Naime, uz sve druge draži u kojima se može uživati, tu su i zelene površine koje u proljeće blistaju u punoj ljepoti.

Madrid je europski grad s najviše zelenih površina po glavi stanovnika i ima drugi najveći broj drvoreda u svijetu s oko 250.000 stabala, ispred njega je samo Tokio. Svi stanovnici Madrida, njih 3,2 milijuna, imaju pristup nekoj zelenoj površini za najviše 15 minuta hoda, a od 1997. godine zelene površine u gradu su povećane za 16 posto.

Danas je 8,2 posto površine Madrida prekriveno parkovima i drugim zelenim područjima, na svakog stanovnika otpada 16 četvornih metara zelenih površina, što daleko nadmašuje preporuku Svjetske zdravstvene organizacije od deset četvornih metara zelenila po stanovniku.

Madrid je i jedna od najprivlačnijih europskih destinacija kad su umjetnost i muzeji u pitanju, a ovog se proljeća i ljeta (do 4. rujna) u španjolsku prijestolnicu vrijedi zaputiti i zbog velike izložbe nazvane "Put prema Guernici". U Muzeju kraljice Sofije, gdje je slavna "Guernica" Pabla Picassa stalno izložena, 4. travnja će se otvoriti izložba kojom se obilježava osamdeseta godišnjica nastanka tog univerzalnog simbola ratnih razaranja i stradanja nevinih, kao i 25. godišnjica premještanja Picassovog remek-djela u ovaj muzej.

Na izložbi će se moći razgledati oko 150 Picassovih djela koja stižu iz više svjetskih muzeja i privatnih kolekcija, ukupno oko 30 institucija, među njima su i pariški Picassov muzej i Centar Georges Pompidou, londonski Tate Modern, newyorška MoMA-e i muzej Metropolitan, švicarska zaklada Beyeler...

Središte izložbe je, dakako, crno-bijeli mural "Guernica", jedno od najznačajnijih Picassovih djela, skice i fotografije koje su pratile njezin nastanak. Naslikana je nakon što je španjolska republikanska vlada od Picassa naručila djelo koje će predstavljati zemlju na Svjetskom sajmu 1937. u Parizu. Picasso se mučio s odabirom teme sve dok do njega nisu stigle vijesti o bombardiranju gradića Guernice u Baksiji.

Guernicu su 26. travnja tonama bombi zasuli njemački i talijanski zrakoplovi, pomažući u građanskom ratu budućem diktatoru Franciscu Francu, nekoliko stotina ljudi je poginulo, većinom civila, žena i djece. Picasso nije dozvolio da se "Guernica" vrati u Španjolsku sve dok se u njoj ne uspostave demokracija i javne slobode. Slika je iz newyorške MoMA-e, gdje je bila na dugogodišnjoj posudbi, vraćena u Madrid tek nekoliko godina nakon završetka Francove vladavine.

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 18:50