StoryEditor
Modapohvalan trend

I Armani prestaje koristiti životinjsko krzno u svojim kolekcijama

Piše PSD
22. ožujka 2016. - 15:07
SIPA_00744264_000077

Poznati modni brend Armani objavio je kako prestaje koristiti životinjsko krzno u svojim kolekcijama. Svojom odlukom ova prestižna talijanska modna marka odgovorila je na rastuću potražnju potrošača za etičnom i održivom modom.

Armani će prestati koristiti sve krzno iz svojih kolekcija, uključujući zečje krzno, počevši od jeseni/zime 2016. godine. Ovaj brend obvezao se na takvu politiku nakon rada s organizacijom Fur Free Alliance, međunarodnom koalicijom koju čini više od 40 organizacija za zaštitu životinja, usmjerenu na okončanje trgovine krznom.

- Sa zadovoljstvom objavljujem da se Armani grupa čvrsto opredijelila za prestanak korištenja životinjskoga krzna u svojim kolekcijama. Tehnološki napredak postignut tijekom godina omogućio nam je odgovarajuće
alternative, čime upotreba okrutnih postupaka prema životinjama postaje potpuno nepotrebna.

Prateći već ranije pokrenut pozitivan proces, moja tvrtka sada čini velik korak naprijed, odražavajući našu pozornost prema kritičnim pitanjima zaštite i brige za okoliš i životinje - kazao je Giorgio Armani o ovoj odluci.

Većina krzna korištenog u modnoj industriji dolazi s farma gdje se divlje životinje drže u malim kavezima i  usmrćuju okrutnim metodama kako bi se krzno očuvalo. Povrh svega, proizvodnja životinjskoga krzna ima visoku cijenu za zaštitu okoliša i zdravstvene rizike zbog proizvodnih procesa koji uključuju brojne kemikalije.

Obvezujući se na politiku nekorištenja životinjskoga krzna, Armani se pridružuje drugim prestižnim  brendovima kao što su Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Calvin Klein i Stella McCartney, potvrđujući etičku zabrinutost nove generacije modnih potrošača.

Neki od modnih brendova u Hrvatskoj koji su se obvezali na nekorištenje životinjskoga krzna su: Boudoir, Hippy Garden, Image Haddad, I-GLE, Martina Felja i Modna kuća MAK.

Joh Vinding, predsjedavajući koalicije Fur Free Alliance, kaže:

''Armanijev prestanak prodaje krzna jasno pokazuje da dizajneri i potrošači mogu imati kreativnu slobodu i luksuz bez podrške okrutnosti nad životinjama. Gospodin Armani je trendseter u svijetu mode već desetljećima, a ova posljednja izjava dokaz je da su suosjećanje i inovacija budućnost mode."

Promjena etičke percepcije društva prema životinjama i dugotrajno javno protivljenje industriji proizvodnje krzna doveli su do toga da su Ujedinjeno Kraljevstvo, Austrija, Slovenija, Makedonija i mnoge druge države  zabranile uzgoj životinja radi krzna.

Rasprave o zabrani takva uzgoja postaju sve rasprostranjenije u svijetu, a vlade koje vrednuju dobrobit životinja prepoznaju činjenicu da krzno nema budućnost.

 

 

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 13:04