StoryEditor
HranaJOTA ZA ŽIVOT

Jede vam se nešto krepko na žlicu? Recept za tradicionalnu zimsku deliciju budi nepca, imate ručak i za dva dana, večeras samo namočite grah

21. siječnja 2021. - 14:29
AFP/Ilustracija

Ništa tijelo po zimskoj hladnoći neće zagrijat bolje od jela na žlicu, krepkog, punog energije, s puno kiselog kupusa, graha, pancete i još pripadajućih divota.

Jela taman takvog da nam digne temperaturu, vrati snagu. I zato je naš današnji prijedlog za ručak dobra stara jota, po receptu kakav se koristi i u Istri i na Kvarneru, kao i u našoj Dalmaciji.

Ako ste odlučni spraviti ovu istinsku deliciju, potrebno vam je:

Sastojci:

200 g graha

500 g kiselog kupusa

300 g krumpira

400 g sušenih rebara, pancete ili drugog mesa

3 režnja bijelog luka

Sol

papar u zrnu

lovorov list

image
AFP/Ilustracija



Priprema:

Prvo se treba uhvatiti u koštac s grahom, dobro ga očistiti i prokuhati. U drugoj posudi kuhati kiseli kupus i suha rebra.

Kada grah napola omekša, dodati ga kupusu i suhom, skupa s tekućinom u kojoj se kuhao.

U lonac potom ubaciti lovorov list, začiniti paprom, solju, lukom i dodati krumpir narezan na kockice.

Nastaviti kuhati dok sve ne omekša.

Po završetku kuhanja meso izvaditi i poslužiti na drugom tanjuru.

Ako je jota rjeđa, ugustiti je pasiranjem dijela graha i krumpira.


U slast!

Ukoliko će vam jote ostati i za sutradan, krumpir potrošite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

05. ožujak 2021 13:57