
Ništa tijelo po zimskoj hladnoći neće zagrijat bolje od jela na žlicu, krepkog, punog energije, s puno kiselog kupusa, graha, pancete i još pripadajućih divota.
Jela taman takvog da nam digne temperaturu, vrati snagu. I zato je naš današnji prijedlog za ručak dobra stara jota, po receptu kakav se koristi i u Istri i na Kvarneru, kao i u našoj Dalmaciji.
Ako ste odlučni spraviti ovu istinsku deliciju, potrebno vam je:
Sastojci:
200 g graha
500 g kiselog kupusa
300 g krumpira
400 g sušenih rebara, pancete ili drugog mesa
3 režnja bijelog luka
Sol
papar u zrnu
lovorov list
Priprema:
Prvo se treba uhvatiti u koštac s grahom, dobro ga očistiti i prokuhati. U drugoj posudi kuhati kiseli kupus i suha rebra.
Kada grah napola omekša, dodati ga kupusu i suhom, skupa s tekućinom u kojoj se kuhao.
U lonac potom ubaciti lovorov list, začiniti paprom, solju, lukom i dodati krumpir narezan na kockice.
Nastaviti kuhati dok sve ne omekša.
Po završetku kuhanja meso izvaditi i poslužiti na drugom tanjuru.
Ako je jota rjeđa, ugustiti je pasiranjem dijela graha i krumpira.
U slast!
Ukoliko će vam jote ostati i za sutradan, krumpir potrošite.