„Jedno od tradicionalnih jela koje se „troši“ u doba berbe maslina je bruschetta ili fett'unta – nauljena kriška kako je zovu Firentinci “...“, pisala je u poglavlju „prosinac“ svoje knjige „Toskanske godine: život i hrana u jednoj talijanskoj dolini“ američka spisateljica Elizabeth Romer.
Ništa čudno jer u svijetu mediteranske gastronomije bruschetta – iliti po našku brušketa/brusketa - je čvrsto povezana s Toskanom. Fett'untu – koja se odavno ne sprema samo u prosincu kad iz preša stiže svježe maslinovo ulje - naći ćete čak i u toskanskim kuharskim priručnicima za početnike.
Uz opasku da je riječ o jednostavnom antipastu za sva vremena, dobit ćete upute za predjelo „tostiranog“ ili popečenog kruha natrljana češnjakom i nakapana djevičanskim uljem...
Ništa čudno jer u svijetu mediteranske gastronomije bruschetta – iliti po našku brušketa/brusketa - je čvrsto povezana s Toskanom. Fett'untu – koja se odavno ne sprema samo u prosincu kad iz preša stiže svježe maslinovo ulje - naći ćete čak i u toskanskim kuharskim priručnicima za početnike.
Uz opasku da je riječ o jednostavnom antipastu za sva vremena, dobit ćete upute za predjelo „tostiranog“ ili popečenog kruha natrljana češnjakom i nakapana djevičanskim uljem...