StoryEditor
Auto motoDOBRO JE ZNATI

Donosimo popis najvažnijih stvari koje biste trebali uvijek imati u svojem automobilu jer vam mogu jako olakšati neželjenu situaciju kad do nje dođe

6. kolovoza 2020. - 07:55
Ilustracija AFP

Stražnja klupa i prtljažnik nerijetko su zatrpani nepotrebnim stvarima i običnim smećem. Osim što zauzimaju mjesto u autu, suvišne stvari čine unutrašnjost manje higijenskom, ali i povećavaju potrošnju goriva jer je auto zbog njih teži. No najgore je što takve stvari predstavljaju veliku opasnost ako se dogodi sudar i one "polete" kroz unutrašnjost automobila.

Zato je važno auto uvijek držati urednim, redovito iz njega izbacivati sve nepotrebno i to zamijeniti stvarima od kojih zaista možete imati koristi. Donosimo popis najvažnijih stvari koje biste trebali uvijek imati u svojem automobilu jer vam mogu jako olakšati neželjenu situaciju kad do nje dođe. Naravno, uz sve ove stvari trebate imati i zakonom propisanu obveznu opremu.

Kabeli za startanje automobila: Akumulator može biti i nov, no nikad ne znate kad će se, najvjerojatnije vašom greškom, isprazniti. Uz kabele i pomoć prolaznika te njegova auta brzo ćete i jednostavno upaliti vaš auto. U protivnom morat ćete se baciti u potragu za kabelima ili pozvati pomoć na cesti.

Upute za korištenje: Uputama o korištenju auta nije mjesto u ladici u dnevnoj sobi, nego u pretincu za rukavice u automobilu. U njima ćete naći upute kako otkloniti neke manje probleme na autu, što kad neka lampica zasvijetli, kako promijeniti kotač ili nadoliti tekućinu za stakla.

Ispitivač pritiska u gumama: Mali i jeftini alat može biti koristan kad pomislite da neka guma pušta. Čak i najnoviji auti s funkcijom nadzora tlaka u gumama nerijetko javljaju pogrešna upozorenja. Uz pomoć ove spravice moći ćete biti sigurni je li sve u redu.

Ojačana ljepljiva traka (duct tape): "Čudotvorna" ljepljiva traka tako je dobra da o njoj postoji i vic – ako se nešto ne može popraviti duct tapeom, ne može se popraviti uopće. Ovom trakom lako ćete pričvrstiti neke otpale ili labave dijelove nakon manje nezgode, osigurati napuknuto staklo, zakrpati puknuto crijevo, zatvoriti neki otvor od tekućine kad izgubite čep…

Kanistar za gorivo: Ako ostanete bez goriva, ova posuda neće vam olakšati hodanje do prve benzinske, ali će vam barem uštedjeti kupnju nove skupe posude na benzinskoj crpki. Oprez! Nemojte voziti kanistar pun benzina u autu. To je opasno i zabranjeno.

Rukavice: Jednostavne platnene radne rukavice pomoći će vam da ne zaprljate ruke i smanjiti mogućnost da se ozlijedite kad mijenjate gumu, provjeravate ulje ili bilo što pod poklopcem motora, ispod auta…

Aparat za gašenje požara: Svi auti koji su registrirani na tvrtku moraju imati aparat za gašenje požara u obaveznoj opremi automobila. Svi ostali trebali bi ga imati. Ne trebamo detaljno objašnjavati zašto. Možete spasiti svoj auto ili auto nekog drugog vozača.

Baterijska svjetiljka: Trebala bi biti u svakom autu. Ako zapnete negdje usred noći, bolje je poslužiti se njom nego trošiti bateriju svjetiljkom na mobitelu. Mali džepni multifunkcijski alat neće vas izvući iz svih problema, no ponekad bi vam mogao zaista koristiti oko popravka manjih kvarova ili oštećenja na autu.

Boca s vodom: Vrlo je pametno u automobilu uvijek imati veliku bocu s vodom. Nikad ne znate kad će vam se auto pokvariti "usred ničega" ili kad ćete zapeti u "gužvi stoljeća".

Ako vas auto iznevjeri usred noći, i u toplom dijelu godine u njemu vrlo brzo može postati vrlo hladno. Jedna kompaktna deka ne zauzima mnogo mjesta, a može biti vrlo korisna. Posebno dobar savjet za žene koje voze u cipelama s visokim potpeticama (iako to nije preporučljivo) – u nuždi će vam biti mnogo ugodnije hodati dva kilometra u tenisicama nego u štiklama. U autu uvijek imajte 12V/USB punjač za mobitel. Može vam se isprazniti kad je to najnezgodnije.

Vlažne maramice i papirnati ubrusi: Pomoću njih ćete očistiti nešto što vam se prolilo u autu, mrlje od hrane koja vam je pala, ali i ruke nakon nekog zahvata na autu (promjena gume). Poslužit će i u mnogim drugim situacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. rujan 2020 02:04