StoryEditor
Slikarstvovapaj umjetnika

Likovnjaci okupljeni u HDLU pitaju: ‘Zašto ministrica Obuljen Koržinek kažnjava siromašne? Neki od nas nemaju što jesti jer nisu dobili potpore‘

Piše Silvana Uzinić
14. siječnja 2021. - 21:13
Nina Obuljen Koržinek, ministrica kultureGoran Mehkek/Cropix

Ministarstvo kulture ovih dana raspisalo je javni poziv za dodjelu potpora samostalnim umjetnicima na koji je odmah stigla reakcija iz HDLU-a Zagreb.

U otvorenom pismu ministrici Nini Obuljen Koržinek i premijeru Andreju Plenkoviću, kojeg potpisuje predsjednica HDLU-a, akademska slikarica Krešimira Gojanović, upozorava se na nepravedne uvjete natječaja za ostvarenje prava na iznos od četiri tisuće kuna mjesečno.

"Strukovne umjetničke udruge bile su pozvane na online sastanak sa ministricom kulture i medija Obuljen Koržinek na kojemu se većina udruga usaglasila da samostalnim umjetnicima trebaju nove potpore kako ne bi bili diskriminirani u odnosu na druge profesije u državi, jer su zadnje potpore dobili na proljeće 2020. godine.

Također je jako puno udruga molilo ministricu Obuljen Koržinek da se isprave neke nepravde od lani kada mnogi uvaženi, višedesetljetni samostalni umjetnici nisu dobili potporu zato što su - premalo zaradili u 2019. godini", stoji u dopisu HDLU-a.

Dodaje se da su upravo prilikom tog sastanka upozorili ministricu na slučaj kolege koji se 2019. liječio od infarkta zbog čega nije ništa zarađivao pa u 2020. nije imao pravo na potporu, a navode i primjere uvaženih umjetnica i samohranih majki koje nemaju što jesti jer nisu dobile potpore. Spremni su, poručuju, javno iznijeti i niz drugih nepravdi prema samostalnim umjetnicima.

Oni koji premalo zarađuju praktično su kažnjeni zbog siromaštva!

- A ministrica je sad raspisala Javni poziv za nove potpore u 2021., koji je još puno gori od onog iz proljeća 2020. jer se sad od umjetnika, da bi dobili potporu, traži da u jednoj od prošlih godina - 2017., 2018. ili 2019. - imaju minimalni umjetnički prihod u godini - iznad 19 500 kuna. I to je, poštovani, strašno: golemi broj članova opet neće moći zadovoljiti taj ministričin cenzus, posebno one najranjivije skupine slobodnih umjetnika za koje danas uopće nema tržišta, a to su likovni umjetnici, dio književnika, plesači, svirači klasične glazbe i dr. Dakle, po našim procjenama, bez potpora bi opet mogla ostati velika većina samostalnih umjetnika – ističu u HDLU-u.

Zašto ministrica Obuljen Koržinek insistira na tom financijskim cenzusu, pri kojem oni najsiromašniji umjetnici opet bivaju drastično diskriminirani i isključeni iz sustava umjetničkih potpora, a istovremeno su na osnovu svog rada primljeni u umjetničke udruge, pitaju se umjetnici te apeliraju na Vladu i Sabor kako bi se promijenili uvjeti na stjecanje prava na potpore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. siječanj 2021 00:34