StoryEditor
SlikarstvoModerna galerija

Kolekcija zvučnih imena od Warhola do Bućana

Piše Jakov Kosanović
14. siječnja 2021. - 08:00
Andy Warhol: 'Marilyn Monroe', print iz 1967. godine Goran VranićGoran Vranić

Boja je radost – promotivno je ime izložbe iz Zbirke Politeo koja će bez posebnog otvaranja biti postavljena od danas pa do 7. veljače u Studiju Moderne galerije.

Naslov izložbe u Modernoj galeriji rijetko je kad precizniji, kako u pogledu zastupljenog postava, tako i s obzirom na njegovo ishodišno mjesto.

Naime, kolekcionar Toni Politeo ime je koje domaći mozaički prostor u medijima rado ugošćava jer predstavlja jaki link s onodobnim (pop)kulturnim i društvenim miljeom, a usput, to je i doista bujičan izvor širokog asortimana, od industrijskog dizajna do visoke umjetnosti.

U Modernoj galeriji nećemo vidjeti ništa iz njegova spielbergovski egzotičnog magazina stakla, Inkerova porculana, Disneyjevih predmeta, plastike Jugoslavije i Varšavskog bloka, od čega je mnogošto već imalo svoju izložbenu priliku, a ponešto još čeka, poput ideje o izložbi prezervativa.

Modernistički kôd

Ova će izložba biti uže fokusirana na umjetnost i umjetničke predmete modernističkog i postmodernističkog raspona, o kojemu kustos Branko Franceschi kaže kako je više proizvod životnog puta i stila nego skupljačke strategije, ali da ipak "jasno odražava modernistički estetski kôd koji njeguje i po kojem ravnomjerno i bez diskriminacije uključuje umjetnine nastale u okruženju Iličkog placa s onima koje potječu s europskih, azijskih i američkih destinacija".

U Politeovoj zbirci slika, objekata i grafika nalazi se više od 400 djela domaćih i inozemnih umjetnika, a okupljena je zahvaljujući Politeovu globetrottingu kroz međunarodni umjetničko-kulturni okoliš.

Ima tu dosta osobnog izbora, koji se gdješto mimoilazi s kanonima i trendovima galerijskog i kunsthistoričarskog, ali koji, kako primjećuje i Franceschi, u potpunosti odražava osobnost svojeg vlasnika.

– Za osobe poput Tonija Politea sudjelovanje u umjetničkom okruženju je način postojanja punim plućima. Od umjetnosti i za umjetnost se živi, s umjetnicima se poslovno surađuje i druži, umjetnička djela se produciraju, razmjenjuju i u njima se uživa u svojem privatnom prostoru.

Politea je široki raspon njegova rada u području likovnosti – bio je jedan od prvih privatnih galerista i producent grafičkih mapa – vodio u globalna umjetnička središta, gdje je kao žovijalni sugovornik i likovni zanesenjak sklapao poznanstva, prijateljstva i suradnje.

Šaroliki kaos umjetnina

Na svoj način, Politeo je otjelotvorenje one međunarodne kulturne prakse zasnovane na ravnopravnoj suradnji koja nam suštinski nedostaje. Kao i svaka zbirka, tako i Politeova odražava duh i svjetonazor svoga sakupljača.

Svatko tko je jednom u životu bio u njegovu suterenskom studiju u zagrebačkoj Medulićevoj ulici, poput mene je bio osvježen šarolikim kaosom umjetnina, memorabilija, dizajnerskih objekata, multipla, grafičkih listova, posveta, fotografija i, konačno, živopisnim likom samog kolekcionara koji se svojim stilom savršeno uklapa u okruženje intenziteta gesamtkunstwerka – bilježi Franceschi u katalogu izložbe.

Izložbu predstavlja široki katalog u kojemu su pored naših Zlatana Vrkljana i Borisa Bućana zvučna imena od avangarde do postmoderne kao što su Salvador Dali, Fernand Leger, Andy Warhol, James Rosenquist, Keith Haring, Mimmo Palladino, Jesus Rafael Soto i brojni drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

07. veljača 2021 21:36