StoryEditor
SlikarstvoSalon Galić

Dnevne rutine Vojina Hraste uz pizzu i pivo

Piše Jakov Kosanović
13. siječnja 2021. - 14:00
Prostor Hrastine izložbe

Da nas prije niti mjesec dana nije napustio povjesničar umjetnosti Toni Horvatić, ove srijede bi otvorio izložbu Vojina Hraste, "Prije početka, nakon završetka ručka“.

Toni bi napisao i jedan od svojih jedinstvenih predgovora. Kako naš neprežaljeni prijatelj više nije tu, Vojin mu je posvetio izložbu koja će ove srijede u 19 sati biti postavljena u Salonu Galić, pandemijski, bez službenog otvaranja.

Izložba je u Split došla nakon što je početkom prosinca bila postavljena u zagrebačkoj Galeriji SC.

Hraste nam je tada rekao kako je izložba nastala u zadnje dvije godine i da uglavnom mapira neke dnevne rutine koje se tiču hrane i pića. Izbor naslova objasnio je odnosom prema uobičajenoj roditeljskoj rečenici uoči objeda – nemoj prije ručka (nešto jesti)!

U skladu s time, ono što će posjetitelji vidjeti u prostorima Galića autobiografski su i asocijativni elementi autora; Vojin je spominjao oblak s vječnom fontanom vina, ostatke pizze, konzerve piva, elemente spomenika Vojina Bakića s Petrove gore u mini mjerilu...

"Dekonstrukcijom vlastitog umjetničkog procesa, pokušavam mapirati svoj umjetnički integritet", objašnjava, uz napomenu kako ga izložena djela insceniraju kao “integralno biće“ u svojoj povezanosti s asocijacijama i stvarima koje su utjecale na formiranje njegova likovnog jezika.

Vrijeme udvajanja

- Ti su utjecaji predstavljeni kao izbor elemenata/ figura iz galerije općepoznatih i opće dostupnih "ikona" složenih da kao cjelina tvore jedan novi likovni imaginarij. Izbor ikona temelji se na poziciji suvremenih “mitova“ koju kritički preispitujem u eksperimentu samodefiniranja - napomenuo je.

- Često se tako dogodi da se opća energija kanalizira, istopi i napuni, ali nije mi bila želja baviti se koronom. O.K, ima tu neke pseudokršćanske simbolike, ali opet izvrnuto na neki način – rekao nam je tada uz smijeh Hraste na upit koji suvremeni "mitovi" danas određuju njega i njegove studente na ALU u Zagrebu.

Prema njegovom viđenju, nalazimo se u vremenu udvajanja korisnika i tvorca, pa je "izložba možda izraz krize postkapitalističkog umjetnika koji pretendira na radikalnost, beskompromisnost i avangardnost, u uvjetima u kojima je umjetnik pod pritiskom konzumenata takozvane čiste umjetnosti“.

Nastava preko žice

Vojin Hraste rođen je 10. kolovoza 1981. u Šibeniku. 2006. diplomirao kiparstvo na ALU u Zagrebu, u klasi prof. Slavomira Drinkovića.

Od 2007. do 2011. radi kao asistent na katedri Kiparstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Od 2011. radi kao asistent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kao asistent na kiparskom odsjeku.

Od 2018. stječe zvanje docenta i zapošljava se kao docent na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

O trenutnom radu na Akademiji kaže kako je nemoguće održavati nastavu na daljinu, jer to izgleda kao neki tečaj: "Teorija još ide nekako, ali u ateljeu radimo s manjm grupama. Generacija je izgubila pola godine i to je nenadoknadivo. Malo su tužni, osjeća se nervoza i nije baš najbolja situacija".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. siječanj 2021 15:37