StoryEditor
SlikarstvoGrčka nagrada

Alfred Freddy Krupa dobitnik 1. svjetske nagrade za slikarstvo i titule umjetnika 2020. godine na 13. Interartia Art Festivalu

Piše Renato Kragić
6. siječnja 2021. - 16:00
Alfred Freddy Krupa Wiki

Na nedavno završenom 13. Interartia Art Festivalu, Ocjenjivački odbor jednoglasno je dodijelio karlovačkom umjetniku Alfredu Freddyju Krupi 1. svjetsku nagradu za slikarstvo i titulu umjetnika 2020. godine.

Međunarodni festival Interartia 2020, koji između ostalog uključuje Međunarodna glazbena natjecanja 2020., kao i Natječaj umjetnika godine 2020., organizirali su Foudoulisov konzervatorij i Međunarodno umjetničko društvo i akademija u Volosu u Grčkoj.

Da bi uopće bio kandidat za titulu umjetnika godine, umjetnik mora prethodno dobiti neku 1. međunarodnu nagradu u svom području.

Festival je i dosad nagrađivao niz poznatih umjetnika, s kojima jer i surađivao, poput Marthe Argerich (dobitnica japanskog Premium Imperialea i 3 nagrade Grammy), Érica Pénicauda, Nobuyukija Tsujiija, Quartetto di Cremona, Petera Bencea (Guinnessov svjetski rekorder - pijanist s "najbržim prstima na planetu"), Małgorzate Chodakowske, Fraguiala Francisca Guilherme de Almeida Jesusa, Alondra de la Parra, Marca Minnemanna, Tolgahana Çoğulua, Sungha Junga, Šleskog gitarskog okteta, Roberta Hagana (domaćin filma Discovery HD/televizijska emisija Discovery "Splash of Color") i mnogih drugih.

Alfred Freddy Krupa je unuk i učenik svog djeda slikara i izumitelja Alfreda Krupe starijeg (Alfred Joseph Kruppa 1915.-1989.) i prvi put je zapažen 1990. u jugoslavenskom magazinu "Vikend", kada je sudjelovao na svojoj prvoj slikarskoj humanitarnoj akciji, a ujedno i prvi put izlagao radove. 1992. dobio je stipendiju grada Karlovca za nadarene studente, da bi tri godine kasnije diplomirao slikarstvo na ALU u Zagrebu.

1996. napisao je tekst koji se pretvorio u programski tekst pokreta New Ink Art, a izvorni rukopis danas je vlasništvo "documenta arhiva" u Kasselu. 1998. odlazi na tokijsko sveučilište Gakugei kao prvi hrvatski slikar koji je dobio japansku vladinu stipendiju.

Od 1990. Krupa niže nagrade, izložbe i predstavljanja diljem svijeta i četvrti je laureat InterArtia festivala od osnutka, a tu su još Miran Vaupotić, Pero Šiša i Dr. Dario Cebić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. veljača 2021 06:07