StoryEditor
Književnostkulturno domoljublje

Odlazak Snježane Susović Hefti koja je deseteljećima u Milanu predano radila za hrvatsku kulturu, postavila skulpturu Ruđera Boškovića i prevodila

Piše Ivica Marković
23. prosinca 2020. - 11:42
Snježana Susović Hefti pored Meštrovićeva spomenika Ruđeru Boškoviću u Milanu, koji je uspjela postaviti  Privatni album

U petak je u gradiću Carimateu u Lombardiji, u svojoj 78. godini života preminula Snježana Susović Hefti, predsjednica Hrvatske zajednice Milana i Lombardije. Hrvatica, Dalmatinka i Splićanka neiscrpne energije, kulture i inteligencije. Žena snažnog karaktera.

- Mi Hrvati u Milanu i Lombardiji pamtit ćemo je po nesebičnom davanju u vrijeme Domovinskog rata, tijekom kojeg je organizirala nebrojeno mnogo akcija pomoći našoj rodnoj zemlji. Nakon Domovinskog rata osnovala je Hrvatsku zajednicu i od tada je bila njena aktivna predsjednica sve do svoje smrti. Radila je intenzivno na promicanju hrvatske kulture u Italiji, najprije kroz vlastitu izdavačku kuću "Hefti edizioni", u kojoj je na talijanski jezik prevela i potom objavila na stotine hrvatskih autora - kazuje nam Rea Karninčić, Splićanka s milanskom adresom, vlasnica turističke agencije "Solo Croazia" i potpredsjednica Hrvatske zajednice Milana i Lombardije.

Među hrvatskim autorima koji su preko prijevoda Snježane Susović Hefti "ugledali" Italiju svakako se ističu Predrag Matvejević, Ivo Andrić i Miroslav Krleža, a važan je i prijevod "Antologije hrvatske suvremene poezije".

- Sve je to Snježana prevodila uz budno oko Tonka Maroevića, s kojim je bila veliki prijatelj. Organizirala je razne koncerte, izložbe, prezentacije knjiga, školu hrvatskog jezika. Nikad nije zaboravila ni najmlađe i redovito je organizirala davanje poklona djeci za Sv. Nikolu, a obavezno se sijala i pšenica za Sv. Lucu. Svake godine imali smo i Božićni domjenak, gdje je inzistirala na isključivo hrvatskim jelima, uz glazbu i pjesmu, bilo da je to bila neka od dalmatinskih klapa ili nastup nekog hrvatskog gitarista ili pijanista. U vlastitoj kući organizirala je barem pedesetak piknika, gdje bi se sastajali Hrvati iz Lombardije i Milana i gdje bi se družili - kazuje Rea Karninčić.

SPOMENIK KAO ŽIVOTNO DJELO

Ipak, kao najznačajniji projekt Snježane Susović Hefti smatra se postavljanje skulpture jednog znamenitog dubrovačkog gospara.

- Postavljanje spomenika Ruđeru Boškoviću, koji je preminuo u Milanu, bilo je njezino životno djelo. Na tom je projektu radila više od 20 godina. Ta skulptura, djelo Ivana Meštrovića, postavljena je u jednom od najljepših milanskih parkova, parku Indro Montanelli 13. veljače 2017. Park se nalazi u samom srcu Milana, a skulptura je postavljena točno na 300. obljetnicu Ruđerove smrti u Milanu. Tim je činom Snježana Susović Hefti ušla u povijest hrvatske, ali i talijanske kulture, jer je svim Hrvatima, ali i Talijanima u Milanu i Lombardiji, podarila ogroman dar, na koji svi mi ljubitelji kulture moramo biti ponosni - kaže Rea Karninčić.

Snježana Susović Hefti radila je doslovno do posljednjeg atoma snage.

- Na stolu joj je ostao nezavršeni prijevod "Ježeve kućice" kao i monografija o Ruđeru Boškoviću. Imala je plan završiti veliku dvojezičnu knjigu o dubrovačko-milanskom znanstveniku koja bi pokazala cijeli njegov životni rad i put. Nažalost, malo je falilo, ali smrt je bila brža. Meni osobno svijet bez nje bit će manje svijetao. I sad bi mi rekla: Dovoljno je bilo suza, mislimo na lijepe stvari i idemo naprijed“. Adio, gospođo Hefti - zaključuje Rea Karninčić.

Na kraju nije zgorega napomenuti da bi za sve ono što je uradila za hrvatsku kulturu, ali i za državnu promociju, Hrvatska trebala Snježani Susović Hefti zahvaliti nekakvim priznanjem ili ordenom barem posmrtno, kada se to nisu sjetili za života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. veljača 2021 02:03