StoryEditor
Kazališteizgubila povjerenje

Za smjenu intendantice HNK u Zagrebu Dubravke Vrgoč izjasnilo se 69,67 posto zaposlenih, poručuju osnivačima sindikalni povjerenici

Piše PSD
11. siječnja 2021. - 16:38
 Dubravka Vrgoč  Darko Tomas/Cropix

 Smjenu Dubravke Vrgoč, intendantice Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, podržava 69,67 posto zaposlenika HNK. Tako je pokazalo interno izjašnjavanje piše u pismu koje su sindikalni povjerenici u funkciji radničkog vijeća u ponedjeljak poslali osnivačima, Ministarstvu kulture i medija, Gradskom uredu za kulturu Grada Zagreba, te članovima Kazališnoga vijeća.

Sindikalni povjerenici su 22. prosinca zatražili smjenu intendantice te od 22. prosinca do 11. siječnja proveli interno izjašnjavanje među svim zaposlenicima HNK.

Ono je pokazalo da 294 od 422 zaposlenika, njih 69,67 posto, podržava zahtjev za smjenom. Devet zaposlenika izjasnilo se protiv, a 119 ih se nije izjasnilo.

Izjašnjavanje je bilo dobrovoljno, a nije provedeno u ansamblu Drame, čiji su se predstavnici u tom pitanju isključili iz rada sindikalnih povjerenika. "To ne implicira jednoglasnost ansambla i zaposlenika Drame u podršci intendantici", kažu sindikati.

U pismu se  navodi i da "Intendantica Vrgoč u međuvremenu nije prestala sa suptilnim zastrašivanjem zaposlenika", s ugovorima o radu na samo dva mjeseca umjesto na propisane dvije ili četiri godine te izvanrednim otkazima za zviždače  bez prethodnog upozorenja.

"Brojnost kolega koji stoje iza zahtjeva obvezuje nas na ustrajnost u našim namjerama sve dok se ne ispuni traženo, a to je odlazak Dubravke Vrgoč s čela HNK u Zagrebu. Dubravka Vrgoč u potpunosti je izgubila profesionalno povjerenje većine zaposlenika središnjeg nacinalnog kazališta. Kazalište, njegov repertoar, mnogobrojna publika i svi umjetnici i zaposlenici danas su taoci spašavanje karijere jedne osobe, što je na sramotu cijele Republike Hrvatske. Još jednom Vas molimo da pod hitno poduzmete sve potrebne radnje kojim biste Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu što prije osigurali novu vodstvo", zaključuju sindikalni povjerenici u funkciji članova Radničkog vijeća Mario Bokun, Jozo Kraljević, Damir Kovač, Dunja Novković, Ljubomir Puškarić i Lujza Vukičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. ožujak 2021 20:36