StoryEditor
Kazališteglumački doajen

Peri Kvrgiću život je bio teatar i najmanje uloge temeljito je promišljao, noge su mi se tresle kad sam prvi put igrao s njim, kaže Siniša Popović

Piše S. Kekez
23. prosinca 2020. - 14:31
Siniša Popović: Ove godine otišla je generacija velikih ljudi, a među njima je Pero Kvrgić djelovao kao najstariji, kao zadnji od svoje vrsteJakov Prkić/Cropix

Dio svojih bogatih uspomena na Peru Kvrgića podijelio je Siniša Popović, glumački velikan drukčije generacije Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb i brojnih drugih teatara i pozornica, filmskih i TV setova.

- Moji sami glumački počeci vežu se uz njega. U HNK Zagreb primljen sam 1989. nakon rada na predstavi "Zajednička kupka", prema romanu Ranka Marinkovića. U njoj sam igrao sedam uloga i meni su se noge tresle od toga da u predstavi igram s Perom Kvrgićem, koji je i tada važio za minucioznog radnika.

Kad sam jutros gledao programsku knjižicu te predstave, shvatio sam da su gotovo svi iz te predstave mrtvi. Ranko Marinković, koji je s Perom često igrao šah u staroj "Gavelli", redatelj Georgij Paro, Špiro Guberina, Zvonimir Zoričić i Etta Bortolazzi. Ostali smo tek Katja Zubčić i ja.

S Perom sam nastavio suradnju odmah i u "Đavolovu učeniku". Puno smo zajedno igrali u HNK Zagreb, zadnja predstava bila je "Rat i mir" u režiji Tomaža Pandura prije nepunih deset godina. Perina pokojna supruga Nevenka bila je članica kazališta Komedija pa smo se često čuli.

PISAC VRIJEDAN ČITANJA

Odlazak Pere Kvrgića nenadoknadiv je gubitak. On je bio, usudio bih se reći, zadnji od svoje vrste. Nepovjerljiv promatrač svijeta oko sebe, gradio je uloge tako što je studirao ljude. Gradio ih je, naravno, i preko literature, ali uvijek je u stvarnosti tražio model.

Sjećam se kako mi je Ivica Kunčević pričao da je u njegovu "Henriku IV." Pero Kvrgić igrao malu, epizodnu ulogu Pistola. Tri dana prije premijere pitao je redatelja može li njegov lik nositi raskopčanu košulju do pupka i nalijepljene dlake. Kunčević se s time složio, a Pero je na sceni čupao te dlake i postigao iznimno snažan efekt. Takvi se detaljima on bavio.

Kada se danas sjetim da sam ga gledao kako gradi ulogu kao cjelinu, čini mi se da sam uglavnom učio od njega i preeuzeo neke stvari.

Inače glumački nas je ova godina zaista umela, otišla je generacija velikih ljudi. Među njima je Pero Kvrgić djelovao kao najstariji, onaj koji je najdulje djelovao, kao zadnji od svoje vrste. Mislim da je on od svih koje poznajem najdulje glumački bio aktivan, najviše igrao. Cijeli mu je život bio teatar.

Ne smiju se zaboraviti ni njegovi tekstovi, na primjer oni u Zarezu, o glumi, kazalištu i svemu, koji su vrijedni čitanja i objavljivanja u knjizi, rekao je Siniša Popović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. ožujak 2021 06:28