StoryEditor
GlazbaNajbolja kvaliteta

Nabavlja se koncertni klavir za Hrvatski dom Split, a odabrat će ga ugledni pijanist - Ivo Pogorelić

Piše Jasenka Leskur
13. siječnja 2021. - 12:58
Dubrovačke ljetne igre

Nakon što je otvorena splitska koncertna dvorana, nabavlja se novi veliki klavir bez kojega nije moguće organizirati koncerte klasične glazbe, a instrument će biti najbolje moguće kvalitete.

Na natječaju koji je provela gradska uprava izabrana je ponuda Piano Centra Zagreb koji je zastupnik za Hrvatsku i okolne zemlje tvrtke "Steinway & Sons", proizvođača najboljih klavira i pijanina na svijetu, čije je sjedište u New Yorku. Evropska tvornica klavira "Steinway" nalazi se u Hamburgu u Njemačkoj, gdje će po uhodanoj tradiciji kupac najprije testirati preformanse instrumenta i odabrati onaj koji mu odgovara. Po svemu sudeći, za splitsku koncertnu dvoranu, odnosno za na Grad Split kao naručitelja, to će napraviti ugledni hrvatski pijanist Ivo Pogorelić.

image
Vojko Basic/HANZA MEDIA

- Naš slavni pijanist izrazio je želju da pomogne Splitu i Hrvatskoj, te da bez naknade odabere klavir za našu koncertnu dvoranu – potvrdio je ravnatelj Hrvatskog doma Split Marin Kaporelo. Cijena velikog koncertnog klavira sa PDV-om je milijun i 250 tisuća kuna, a u Hrvatski dom u Tončićevoj ulici trebao bi biti isporučen za tri mjeseca, u travnju.

Dobra je vijest da će uskoro za potrebe nove javne ustanove koja rukovodi koncertnom dvoranom stići još jedan, vrlo stari klavir. Radi se o restauriranom starom glazbalu koje je je napravljeno prije 150 godina u Beču, glasoviru marke Bösendorfer, koji bi se koristio u dvorani na trećem katu Hrvatskog doma za izvedbe iz ranijih glazbenih epoha te kao izložak za edukaciju mladih.

Ovaj povijesni instrument je vlasništvo Kristijana Nakića, velikog zaljubljenika u stara glazbala, zaposlenika MEDILS-a, koji će ga dati Hrvatskom domu na korištenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

07. veljača 2021 06:00