StoryEditor
Film & TVpukao im film

Kinoklub Zagreb istupio iz Hrvatskoga filmskog saveza jer je, poručuju, besmisleno gubiti vrijeme na suradnje koje nemaju perspektivu

Piše R.K.
20. siječnja 2021. - 17:20
Tomislav Šoban, predsjednik Kinokluba ZagrebDarko Tomaš/Cropix

Kinoklub Zagreb odlučio je istupiti iz članstva u Hrvatskom filmskom savezu, čiji je jedan je od osnivača.

O tome je javnost obavijestio izjavom koju je potpisao predsjednik Tomislav Šoban:

- Kinoklub Zagreb je u zadnjih nekoliko godina Savezu nudio ogromnu stručnu pomoć ukazujući na niz neregularnosti. U tom se periodu nedovoljno odlučivalo o strategiji zbog koje je Hrvatski filmski savez osnovan te je vodstvo Kinokluba Zagreb odlučilo prestati tratiti vrijeme i volonterske resurse na ukazivanje na probleme. Nakon što je KKZ prilikom strateškog planiranja postavio jasnu misiju i viziju besmisleno je gubiti vrijeme na suradnje koje nemaju perspektivu.

Naš cilj je razvijati amatersku autorsku scenu te se želimo udruživati s udrugama i organizacijama diljem Hrvatske koje imaju isti cilj. Hrvatski filmski savez ima niz problema koji proizlaze iz nepostojanja jasnog strateškog plana. Tek kada se HFS jasno usmjeri, KKZ se može postaviti u odnosu na njegove ciljeve.

Stvaranje amaterske autorske scene nije samo automatizirano organiziranje manifestacija već uključuje sustavnost, dugoročni plan i program. Uvidjeli smo prilike za nove suradnje i modele razmjene znanja budući da je stvaranje scene jedan živi organizam koji treba nanovo preispitivati i usmjeravati kako bi autori/ice mogli/e razvijati vlastiti pristup, stil i inovativnost svojih projekata.

Omogućavanje autorima da djeluju izvan financijskih i profesionalnih projekata na kreativan i inovativan način pridonosi razvoju filmske scene uopće. Također, organiziranje dugoročnih projekata i nezavisnih filmskih platformi pridonosi stvaranju novih autorica i autora, kao i razmjenu znanja s onim iskusnijima.

Zbog svega navedenog, Kinoklub Zagreb smatra da je istupanje iz članstva u HFS-u dio naše odgovornosti za budućnost amaterske filmske autorske scene. Svojim dosadašnjim radom KKZ je pridonio razvoju amaterizma koji nadograđuje uobičajenu i ustaljenu profesionalnu produkciju. KKZ svoj put svjesno gradi, ne prihvaćajući amaterizam zdravo za gotovo već promišlja nove i progresivnije modele djelovanja u filmskoj umjetnosti, zaključuje predsjednik Kinokluba Zagreb Tomislav Šoban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

05. ožujak 2021 05:45