StoryEditorOCM
DubrovnikDar gradu heroju

Dubrovački osnovac Oscar Jerinić izradio je simbol Vukovara od kockica: ‘ Bio sam tamo s Gradskom glazbom Dubrovnik, vidio vodotoranj, znao sam da baš njega želim složiti...‘

Piše Gabrijela Bijelić
18. studenog 2023. - 12:33

Predstavio ga je ove godine u kolovozu, uz Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Kad je prvi put vidio vukovarski Vodotoranj uživo, učenik Oscar Jerinić iz OŠ Marina Getaldića dobio je inspiraciju koja je ubrzo rezultirala minijaturnim i iznimno dojmljivim prikazom jednog od znamenitih simbola stradanja grada heroja, Vukovarskog vodotornja od kockica.

image

‘Kockasti‘ i stvarni vukovarski Vodotoranj

Kockus edukacija

- U proljeće sam bio u Vukovaru na koncertu s Gradskom glazbom Dubrovnik, a kada sam se vratio u Dubrovnik odlučio sam složiti vodotoranj, jer je puno bolja ideja nego zvonik koji sam prvog krenuo raditi. Za vodotoranj mi je trebalo upravo onoliko vremena koliko je i trajala edukacija, otprilike 6 sati slaganja – istaknuo je mladi umjetnik i otkrio kako mu se najviše svidjelo raditi na zastavi, dok je najveći izazov bio složiti krov. Oscarov trud brzo su prepoznali u Muzeju Vukovarskog vodotornja – Simbola hrvatskog zajedništva i autoru ‘kockastog’ vodotornja poslali isti takav simbol, ali u drugom materijalu.

image

Oscar pokraj jedne od svojih digitalnih kreacija

Kockus edukacija

Oscarova sreća bila je ogromna, a kreativni impuls još jači, pa se odmah posvetio gradnji moćnog jedrenjaka sa tri jarbola. Oscar i njegovi prijatelji uče nove vještine rada na računalu u sklopu KOCKUS edukacije koja je dosad već rezultirala nizom računalnih Dubrovčanima prepoznatljivih ‘građevina’.

Izgradnja vukovarski vodotornja počela je davne 1962. godine, a proradio je kao vodospremnik 1968. godine. Tijekom bitke za Vukovar 1991., vodotoranj je primio oko 640 projektila i svejedno ostao stajati, čime je ostao simbol stradanja i otpora grada na Dunavu.

27. travanj 2024 08:49