StoryEditorOCM
GastroNEŠTO SLATKO

Zdraviji doručak ili večera: donosimo tri odlične ričete s bananama, možete iskoristiti i one koje su pocrnile

Piše MOZAIK SD
4. veljače 2022. - 07:30

Na našem popisu nalaze se jednostavni slatki kruh i palačinke te zdravi banana sladoled, piše Dobra Hrana.

Omiljeno žuto voće gotovo uvijek imamo na kuhinjskom stolu pa tako, kada nam se jede nešto brzo i slatko, upravo za bananama i posežemo. U slučaju da vam ponestane jaja upravo će banane biti dobra zamjena, a dodate li ih muffinima, biskvitu ili slatkom kruhu, bit će još malo sočniji i mekši.

Palačinke s bananama uvijek će biti dobar odabir za zdraviji doručak ili večeru, isto kao i banana kruh:

image
Hidetoshi Tanaka/AFP

Palačinke s bananama

Sastojci:

  • 1 banana
  • 1 veliko jaje
  • 1 velika žlica brašna
  • 1 žličica praška za pecivo

Bananu zgnječite i dodajte razmućeno jaje. Dodajte brašno i prašak za pecivo. Dobro promiješajte smjesu. Zagrijte žlicu maslaca na tavici. Žlicom stavite palačinke na tavu i pecite oko 2 minute sa svake strane. Poslužite sa svježim bananama.

Banana kruh

  • 2-3 prezrele banane
  • 75 g maslaca ili cca 70 ml bučina ulja
  • 30 g šećera
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 jaje
  • malo ekstrakta vanilije
  • 100 g čokolade
  • 190 g brašna

U zdjeli vilicom zgnječite banane da dobijete kašu, dodajte otopljeni maslac ili bučino ulje i dobro izmiješajte da se sastojci povežu. Dodajte razmućeno jaje, šećer, sodu bikarbonu i ekstrakt vanilije i sve ručno izmiješajte.

Dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete jednoličnu gustu smjesu. Ubacite usitnjenu čokoladu ili začine (odlične kombinacije pumpkin spice iz Harrise, cimet, kakao prah), pomiješajte i izlijte u pleh koji ste prethodno namastili i pobrašnili.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C te pecite oko pola sata, odnosno dok čačkalica iz biskvita ne izađe čista.

Zdravi banana sladoled

  • Zaleđeno voće za brzo l osvježenje
  • banane
  • smokve
  • tamna čokolada (65-72% kakaa)

DODACI: čisti maslac od kikirikija, tostirani kokos, cvjetni prah itd.

Smokve prerežemo na pola, a banane na tri dijela. Zabodemo štapić u svaki komad voća i stavimo u zamrzivač. Za to vrijeme otopimo čokoladu i pripremimo dodatke.

Ohlađeno ili zaleđeno voće uronimo u čokoladu i posipamo dodacima. Maslac od kikirikija možete lagano otopiti na pari kako bi se lakše prelijevao preko banana. Sve skupa dobro zaledimo u zamrzivaču, objavila je Dobra Hrana.

27. travanj 2024 14:23