StoryEditor
Otocioni ostaju doma

Hvarani su održali procesiju, a evo čime će svoju zamijeniti Boljani; Osebujni umjetnik uputio nadahnjujući poziv, bit će to poseban Veliki pietak 

10. travnja 2020. - 01:25
Bol u doba korone - raspelo Ivice JakšićaRoni Marinković

Za razliku od Hvarana koji su u doba korone hodali u tradicionalnoj procesiji “Za križen” Boljani su odustali od svoje “Priko poja” koja bi, po drevnom običaju, započinjala na Veliki petak u 7 sati ujutro.

Umjesto tradicionalne procesije u Bolu na Braču večeras se organizira "Bolski Veliki petak 2020. - svijeća za moj škoj". Od 20.30 sati s bolske će se Lože, na kojoj će biti postavljeno raspelo (artefakt iz Ratnog muzeja Ivice Jakšića) slušati tradicionalni napjevi Velikog tjedna u trajanju od 18 minuta, a cijeli će projekt, od 21.30 sati, biti dostupan na YouTube kanalu Šušura Bol.

"Pozivamo sve Bolke i Boljane, stanovnike Bola i svijeta, da u 20.30 sati – u znak blagoslova Bolu i svijetu – zapale svijeće i postave ih u svojim prozorima ili na nekome drugom vidnom mjestu. Neka danas, na Veliki petak, snime kratki filmić od 15-ak sekundi za budući kratki film radnog naziva 'Svijeća za moj škoj', sjećanje na bolski Veliki petak, u doba korone.

Na uratku mora se vidjeti osoba (snimatelj ili netko drugi), svijeća (voštanica) i ambijent u kojem se snima (stan, dvorište, Bol, Rim, Berlin, Tokio, New York…) sve ostalo po vlastitom izboru. Očekujemo da će se na bolski Veli pietak, s upaljenim svijećama (u prozorima) – u akciji 'Bol za Hrvatsku i cijeli svijet' – pridružiti sve Hrvatice i svi Hrvati (stanovnici Hrvatske) ma gdje bili", poručuju iz bolske multimedijalne artističke skupine “Šušur”, koju vodi Ivica Jakšić Čokrić Puko.

"Nama, otočanima, sa stoljetnim strahovima – za sada pošteđenima od velike nevolje – još jedan strah ne znači ništa. Nama, Bračanima, u stoljetnoj izolaciji, još jedna izolacija ne predstavlja nikakav problem. Nama, Boljanima – kojima su u baštinu zapisani: krv, znoj i suze – Veliki je petak oduvijek najveći blagdan. Veći od Božića i Uskrsa, skupa.

Ipak, na ovaj naš Veli petak, A. D. 2020. mi, Boljani – skrušeno priznajem – nismo hodali za križem, ujutro, "Priko poja". Nećemo hodati, uvečer, "ol Molie do velie crikvie i nose". Razapeti između korone virusa i trnove korone nećemo ići u crkvu. "Crkva nije zgrada već narod Božji!" Mi, dakle, bolski narod Božji…", poručuje Puko, autor projekta "Bolski Veliki petak u doba korone", uz čestitku:"Svim Boljanima i Hrvatima, i cijelom svijetu, želimo sretan Uskrs uz tradicionalni koronarni pozdrav: Ostanimo doma!"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. rujan 2020 14:09