StoryEditor
Obaladevastacija

Dvadeset godina država tolerira poznatom moćniku da od mitske uvale na Dupcima radi što ga je volja. Rezultat je strašan, na Vruji više ni žbuna nema!

21. siječnja 2021. - 21:31
Negdašnje ekskluzivno izletište Latković je pretvorio u privatno svratišteJakov Prkić/Cropix

Vruja je uništena. Nepovratno. A svi mi koji o toj devastaciji već dva desetljeća pišemo ispali smo magarci.

I nije nas, da se odmah razumijemo, namagarčio poduzetnik, hrvatski, koji je Vruju uništio, nego država, hrvatska, čiji se predsjednici ne stide prijateljstva s takvim poduzetnikom.

A opet, pisati se mora. Zamislite tek na što bi ova zemlja sličila da nitko u njezinu korist ne piše. I ovako je razrovana i izlokana. Baš poput Vruje, mitske uvale na strašnim Dupcima koja, skrivajući sve tajne staroga svijeta, razdvaja omišku od makarske rivijere.

image
Blokada kao znak privatnog vlasništva
Jakov Prkić/Cropix
image
Radovi su privremeno zaustavljeni, ali tako je to na Vruji već 20 godina
Jakov Prkić/Cropix

Točnije, skrivala je. Jer, otkako je dopala u ruke poduzetniku, hrvatskom, od nje nije ostalo ništa do sirota kamena pod kojim se tek zmije, autohtone, nesmetano legu.

Zovemo poduzetnika, ne javlja se. Kad smo zadnji put pričali, naljutio se. Nije mu bilo jasno zašto ćemo objaviti dio razgovora u kojemu priznaje da je Zoran Milanović, hrvatski predsjednik, lagao kad je rekao da nikad nije bio u njegovu "resortu" na Vruji. A Milanović je lagao jer mu je u kampanji bilo nezgodno potvrditi da prijateljuje s devastatorom. I da je na toj devastiranoj lokaciji sav oduševljen boravio.

image
Prizor je nestvaran, Latković se doslovno kroz kamen probijao da bi došao do plaže. Kroz tuđi kamen, do tuđe plaže
Jakov Prkić/Cropix

Ispravlja prirodu

Poduzetnik​ se zove​ Stipe Latković​. Vlasnik je, među ostalim, i tvrtke "Point" koja kao koncesionar upravlja Vrujom, arhitektonskim biserom što ga je da ga nitko odozgo ne vidi – a odozgo, tamo gdje se Magistrala urezala u planinu strmiju i od Biokova, Hrvati su, kaže legenda, prvi put ugledali more – osmislio Dinko Kovačić.

Valjda znate tko je Dinko Kovačić.

Zovemo Stipu Latkovića, ne javlja se. Kad smo zadnji put pričali nije mu bilo jasno što su ga se svi dohvatili. Latković je, naime, uvjeren da ne čini ništa loše. Dapače. On samo ispravlja što je priroda pokvarila. Pa je još prije dvadeset godina počeo krčiti put od Magistrale do "njegovih" apartmana. Bilo mu je glupo, kako to već poduzetnicima, hrvatskim, svašta znade biti glupo, što se do Vruje može samo brodom, i što je stoljećima tako bilo, i što se, eto, a sad je već bio i trunku ponosan, nitko prije njega nije dosjetio da to promijeni.

image
Još 2013. godine Vruja je ovako izgledala...
Ivo Ravlić/Cropix

I promijenio je. Pogledajte fotografije. Nekad i sad. Kao u školskom godišnjaku. Nekad mlad, zgodan, vitak, a sad oronuo.

Zovemo opet, ne javlja se. Nije se javio ni kad je lani prosvjed na Vruji bio. Išli su mu prosvjednici na živce. I šator su bili podigli. Džabe. Kad su otišli, Latković je nastavio krčiti. Kao da je sve njegovo, a ne Hrvatskih šuma. Kad smo danas neke od prosvjednika suočili s novim fotografijama Vruje popadali su u nesvijest. Nije im jasno kako je moguće da Latković i dalje, pored svih mogućih zabrana, uništava sve što se uništiti može.

image
Nove kamene vace čekaju beton i postavljanje
Jakov Prkić/Cropix

Konfekcijsko svratište

Da se barem hoće javiti, pitali bismo ga što mu je, ali ne javlja se. Cestu – kilometar duge serpentine kojima danas i kamioni lakoćom prolaze – počeo je i popločavati. Čvrsta je to gradnja, armatura, beton, pa kamene vace. Dodao je i nešto potpornih zidova, a dio terena je fino i izravnao. Kovačićevo zdanje – valjda znate tko je Dinko Kovačić –​ prigodno je nadoziđao.

Kultivirao, kako stoji u hrvatskom poduzetničkom rječniku.

image
Spaljena zemlja, najkraći je današnji opis Vruje
Jakov Prkić/Cropix
image
Proširenja su takva da bi se i autobus na njima mogao okrenuti
Jakov Prkić/Cropix
image
Nepovratno uništen krajolik, a nekoć je bio jedinstven
Jakov Prkić/Cropix

Vruju, koja je nekoć bila ekskluzivno izletište namijenjeno svima, pretvorio je u konfekcijsko svratište namijenjeno svojim prijateljima. A ta priča da mu država brani, da ga tuži i da mu za vrat šalje policiju nije ništa drugo nego uspavanka za magarce. Jer, da je drukčije, ne bi trajala, evo još malo pa dvadeset godina. Tijekom kojih na Vruji ni žbun nije ostao, a kamoli stablo.

Zovemo. I bolje da se ne javi.

Javili su se zato u Državnom inspektoratu. Kažu da je građevinska inspekcija zaustavila radove i da su izvidi u tijeku. Kažu da će pravorijek za nekoliko dana i da ćemo tada dobiti sve detalje. Neki bolji novinar bi ovom informacijom započeo tekst. Jer to je vijest. Za magarce.

Vruja je uništena. Nepovratno. I nije je uništio Stipe Latković nego njegovi prijatelji.


Hrvatske šume: Sve smo prijavili policiji

Ivan Melvan, voditelj splitske ispostave Hrvatskih šuma, potvrđuje nam da ta državna tvrtka ima nadležnost nad "određenim dijelom površine iznad uvale Vruja".
"Za sve štete koje su počinjene na području kojim gospodare Hrvatske šume d.o.o. podnesene su prijave i obračunata šumska šteta, te su pokrenuti postupci koji su u tijeku pred nadležnim sudovima, i to tri postupka pred Trgovačkim sudom u Splitu i jedan prekršajni postupak koji je po žalbi u tijeku pred Visokim prekršajnim sudom. Također, podnesene su i kaznene prijave prema policiji, kao i prijave nadležnoj inspekciji. U kojoj su fazi njihovi postupci nemamo uvid", stoji u pisanom odgovoru koji nam je dostavio Melvan.

Krš i more: Nismo mu vratili koncesiju na plažu

Domagoj Lažeta, ravnatelj Javne ustanove "Krš i more", demantirao nam je "ćakule" da je Latkovićevoj tvrtki "Point" vraćena koncesija na plažu Vruja.
– Ne, to nije, istina, žalba još nije riješena i koncesija nikome nije vraćena –kaže Lažeta.
Podsjetimo, koncem 2018. godine županijski su vijećnici jednoglasno odlučili Latkoviću oduzeti koncesiju na pomorsko dobro na Vruji. U praksi, to znači da se tamošnjom plažom, a riječ je o nevelikom šljunčanom nanosu uz koji je Latković bespravno nadogradio lukobran, mogu koristiti svi građani. Ukoliko, naravno, do nje dođu brodom. S kopnene strane, naime, na koncu probijena i sada već sasvim uređena puta, dočekat će ih kapija.

Uzaludna rješenja o uklanjanju

Ping-pong između Latkovića i državnih institucija traje već godinama. Kako koje rješenje o zabrani radova bude doneseno, tako se on žali i nastavi graditi. Još kad je 2002. godine Latković počeo probijati "vatrogasni put" bilo mu je zapovjeđeno da sve vrati u prvobitno stanje. A kako je vratio vidimo danas. Rješenja o "uklanjanju nelegalnih objekata" izdavana su i 2011., 2013., 2014., 2017. i 2019. godine, ali sve je bilo uzalud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

04. ožujak 2021 08:26